Renault Kangoo ingen bil för barnfamiljer

MOTOR

Du borde varna andra småbarnsföräldrar att köpa en Renault Kangoo som familjebil, i alla fall om de har tänkt ha en barnstol i framsätet.

Volvo-Renault vägrar att hjälpa till (de säger att det inte går) att koppla bort höger airbag. Andra modeller i samma klass t ex Citroën Berlingo har en knapp för det.

Vid beställning av bilen var säljaren svävande om det gick att få airbagen urkopplat från fabrik och beställde den så om det gick. Vid leveransen var det inte så och gick inte att göra nåt åt.

För att kunna använda bilen tills vidare har vi nu kopplat bort hela styrenheten till airbagarna, alltså även till den i ratten, inte riktigt bra för säkerheten, men vad gör man.

Svar: Konstruktionen i Renault Kangoo personbil är sådan att krockkuddar, bilbälten, bältesförsträckare och belastningsbegränsare samverkar för att uppnå fullgod säkerhet för föraren och samtliga passagerare vid en eventuell krock. Renault rekommenderar att krockkudden ej kopplas ur eftersom effekten med bilbältet då blir eftersatt och inte följer Renaults väl utvecklade säkerhetsstrategi. Det går inte att beställa urkoppling av krockkudde från fabrik eftersom den ingår i standardutrustningen av Renault Kangoo. Vi beklagar naturligtvis att kunden känner sig dåligt informerad om detta.

Svaret är en floskel som gör narr av det svenska barnsäkerhetstänkandet. Självklart ska ungarna sitta fram, först i babystol, sen i barnstol, och båda ska vara bakåtvända. Och självklart måste passagerarkudden kunna kopplas ur, på verkstad eller med nyckel.

Bilar som inte kan koppla ur passagerarkudden duger inte som familjebilar, sen spelar det ingen roll hur många stjärnor de får i Euro Ncap!