Nu är det priskrig på bensin

Finsk lågpriskedja utmanar svenska bensinbolag

MOTOR

En ny finsk lågpriskedja utmanar de svenska bolagen.

Som svarar med bensinkrig.

I dag kan du köpa en liter 95 oktan för 8,66.

Foto: KAI REHN
GÖR ETT KLIPP Harald Thun är en av alla de kunder som kan glädja sig åt priskriget på bensin. Här fyller han tanken på nya finska lågpriskedjan St 1 i Mullsjö för 9,91 kr/liter.

Billig diesel från Finland har många hört talas om. Nu är det dags för billig finsk bensin, men den behöver man inte smuggla över gränsen.

Tillfället för den finländska introduktionen kunde inte vara bättre vald eftersom bensinpriset är på väg uppåt igen. I dag kostar en liter 95 oktan 10,47 - men på grund av rekorddyr olja väntas priset gå upp inom de närmaste dagarna.

St 1 - som den nya lågpriskedjan heter - ska inom tre år finnas på hundra platser i Sverige och på sikt på över 300. Man börjar dock försiktigt med 5 stationer.

Ingen personal

De första ligger i Mullsjö, Mörrum, Falköping, Vårgårda och Köping. Stationerna är automatiska och kunderna tankar med sedlar eller kort.

Priser och upplägg är likadana som hos etablerade lågpriskedjorna Jet, Din-X och QStar. Alltid 25 öre lägre pris än de stora bensinbolagens (OKQ8, Statoil, Shell) manuella mackar. Men genom särskilda kampanjer, och de brukar förekomma ofta, kan bensinen vara ännu billigare.

I dag är St 1:s baspris 10,22 för en liter 95 oktan men i Mullsjö är premiärpriset ännu lägre: 9,71 för den som skaffar St 1-klubbkort, annars 9,86. I Falköping tar det nya bolaget 9,91 för en liter 95 oktan med klubbkort.

Jet kontrar

Skälet är att Jet har förklarat krig mot nykomlingen och sänkt priserna på dessa platser.

- Vi har gått till motattack och svarar med nya sänkningar, säger Paul Hammergren, vd för St 1.

På Jet som är största lågpriskedjan är man inte orolig över den nya konkurrensen från Finland.

- Vi finns inte på samma ställen och i de fall vi gör det ska vi ge dem ett varmt mottagande, säger Sverigechefen Christel Nettelvik som tillhandahåller Sveriges billigaste bensin.

En liter 95 oktan kostar 8,66 på Jetmacken i Stenungsund.

Bensinpris på 95-oktan Jet

Din-X

St 1

QStar

Sven-Anders Eriksson

ARTIKELN HANDLAR OM