Bilsnack: Christer Sjögren föredrar mercor

Vägens vikingaskepp

Foto: CHRISTER HÖGLUND
MOTOR

Om det är möjligt att ha bilar i blodet så är det nog så det är ställt med Christer Sjögren.

Som en av Sveriges populäraste artister har taxichaufförens pôjk fått råd att skaffa både en och flera drömbilar.

- Jag har dem för mitt nöjes skull. Det är en trevlig kontrast till musiken, säger Christer.

Det är ett stort intresse för dig, hur blev det så?

- Jag vet inte riktigt varför. Till en del är det nog från farsan som tog med mig i bilen när jag var en fem år sådär. Han var intresserad av bilar. Och i och med att han körde taxi så hade han stora jänkare, mercor och herrgårdsvagnar som verkligen skilde sig från den tidens bruksbilar.

Hur ser du på bilar i dag?

- De är mycket, mycket mer än ett fortskaffningsmedel för mig. Det handlar om en känsla, något mysigt, frihet, att kunna bestämma själv och bara åka i väg.

Så då är du en som kör mycket?

- Nej, jag kör faktiskt inte så mycket privat. När jag åker runt med musiken passar det ibland bättre med flyg eller tåg och då väljer jag det. Det är nog egentligen så att jag borde köra mina bilar lite mer än jag gör. De står nog i garaget lite för mycket.

Bilintresserad som du är, när började du köra?

- Jag började övningsköra samma dag jag fyllde arton. Man fick inte börja tidigare på den tiden. Jag hade prövat lite innan med farsan. Men det är väl preskriberat nu. Och sedan stod det inte på länge innan jag hade körkort. Jag hade nytta av farsans lektioner. Jag behövde bara gå 2,5 timme i körskolan.

Är det något bilmärke som hjärtat klappar extra för?

- Ja, jag måste nog erkänna att jag är mercafreak. Jag har haft ganska många mercor genom åren. Det handlar väl också om att man blir van vid ett visst märke. Men det finns många andra märken som är bra också.

Du som är musiker, blir det mycket musik i bilen?

- Ibland. Musik kan vara helt rätt vid vissa tillfällen och det finns vissa låtar som passar till vissa bilar och till bilåkning. Men ibland stänger jag av och låter det vara tyst. Tystnaden kan också var skön och har man en häftig bil kan motorljudet vara avkopplande när man kör.

Christer Sjögren väljer tre bilåkarlåtar

Peter Pettersson