"Sänk premien på nya bilar"

Så vill nye Folksamchefen ändra bilförsäkringen

Foto: LOTTE FERNVALL
säkert blir billigare Anders Sundström, vd på Folksam, tycker att dyra och säkra bilar ska bli billigare att försäkra.
MOTOR

De säkraste bilarna vid krock är också de dyraste att försäkra.

Det vill Folksams nye vd Anders Sundström ändra på.

-Jag vill att vi ser över hela premiesystemet, säger han.

Traditionellt baseras försäkringspremien på bilens värde. Ny, stor och dyr bil är dyr att reparera, dyr att ersätta vid en stöld, och - dyr att försäkra. En 20 år gammal skrothög som inte är värd mer än några tusenlappar kostar desto mindre.

Personskador dyra

-Folk som ser två fina bilar krocka i en korsning brukar utbrista att "nu blir det dyrt för försäkringsbolaget", säger Anders Sundström till Aftonbladet. Men den stora delen av våra kostnader är personskador.

-Det är när en äldre bil är inblandad i krocken som det kan bli riktigt dyrt för oss. Då slutar olyckan ofta med svåra skador och invaliditet.

Anders Sundström vill att försäkringsbolagen och samhället gemensamt ser över vad som kan göras för att snabba på skrotningen av de äldsta - och farligaste bilarna.

Dumsnålt köp

-De nya bilarna är så säkra att det måste ge utslag på försäkringskostnaden, men även på förmånsvärde och nypris.

Anders Sundström är också kritisk till att kommuner av budgetskäl ofta köper småbilar utan livräddande säkerhetsutrustning till sin personal.

-Företagsbilar har ofta all tänkbar säkerhetsutrustning, men kommun och landsting har inte råd. Det känns inte bra och vi vill vara med och försöka ändra på systemet.

Aftonbladet.se i går:

Robert Collin