Stadsjeepar på bred front

1 av 11 | Foto: NEXTLINE
Lillebror till Audi Q7, den stora lyxjeepen som presenteras i höst. Q5 är en sportbetonad jeepig halvkombi i storlek som Audi A4, mer avsedd för landsvägen än terrängen. Presenteras hösten 2007.
MOTOR

NY BIL

Samtidigt som debatten rasar om stora, törstiga och farliga "terrängbilar", utvecklas nya stadsjeepar i högt tempo hos alla bilmärken - därför att folk vill ha dem. Men de nya blir mindre, snålare och säkrare.

För några år sedan skulle varken Renault eller Peugeot ha visat det minsta intresse för "jeepar" - det ansågs vara ett typiskt amerikanskt fenomen. Nu jobbar Renault för fullt på ett par jeepmodeller ihop med Nissan, och Peugeot-Citroën har tagit hjälp av Mitsu-bishi. Så om ett par år är fransmännen också med och slåss om köparna mot etablerade stadsjeepar som Toyota RAV4, Honda CR-V och BMW X3.

BMW:s försprång retar

Men detta är bara några av deltagarna i SUV-kriget. I Tyskland har

BMW:s försprång med X5 och X3 retat ärkerivalerna Audi och Mercedes, som nu planerar motattack. Audi Q7 är en stor stadsjeep som kommer i höst, och den följs nästa år av den mindre Q5. Mercedes har modell MLK på gång, en direkt X3-konkurrent som kommer 2007. Även Volkswagen satsar på en kompakt stadsjeep, byggd på Golfteknik - premiär 2008.

Volvos största succé är stadsjeepen XC90, och Saab vill inte vara sämre; om ett par år lär vi få se en Saab-SUV, även om den byggs av Opel i Korea och baseras på en koreansk konstruktion. I princip samma stadsjeep ska säljas redan nästa år som Opel Frontera.

Italienarna hänger på

Också italienarna hänger på trenden. Fiat testkör en kompakt stadsjeep som utvecklas tillsammans med Suzuki och lär få premiär i höst. Alfa Romeos fyrhjulsdrivna 156-kombi ersätts nästa år av en betydligt djärvare designad terrängkombi kallad Kamal. Den ska verkligen klara sig i terrängen, och siktar direkt in sig på BMW X3.

På gång är även en ny generation Land Rover Freelander, en uppfräschad Toyota RAV4, en helt ny Suzuki Vitara och sannolikt även den fräcka konceptjeepen Yeti från Skoda.

Detta är nyheterna. Lägg till det de etablerade modellerna från Jeep, Mercedes ML, VW Touareg, Porsche Cayenne, Land Rover, Hummer, Lexus"

Det lär bli knepigt för dem som åtagit sig att definiera vilka stadsjeepar som ska förbjudas i Stockholm.

- och här är ytterligare 10 som är på väg

Björn Bergman