Här är den nya tidens kartor

GPS-navigatorerna visar vägen i den moderna bilen

MOTOR

Nu för tiden ryms hela Europa på ett kretskort.

Perfekt i bilen när du ska köra utomlands.

Ha kartläsaren i fickan när du går. Och på instrumentbrädan när du kör.

Foto: Peter Gunnars
Att hitta rätt är inte alltid lätt. Att läsa kartan samtidigt som man kör är än svårare. För att inte tala om alla gräl vägvalen orsakat under semestern. Men nu finns räddningen för husfriden - navigatorer som smidigt talar om exakt hur man enklast kommer fram.

På marknaden finns nu en uppsjö av GPS-instrument för bil och båt och personligt fritidsbruk.

GPS-antennen är inbyggd, och har apparaten bara ström, så är den redo att lotsa dig vart du vill i världen (nåja, nästan) när du placerat den innanför bilens vindruta.

Och när du parkerar, tar du loss den med ett handgrepp.

Den får plats i en rymlig ficka eller dokumentportföljen.

Res - redan i förväg

Hemma (eller på hotellrummet) kan du så lägga upp nästa dags rutt i lugn och ro.

Och de flesta navigatorer kan till och med låta dig göra resan virtuellt i förväg, med alla vägskäl i närbild på skärmen.

Det är den typen av plug & play-navigator vi testar här.

Och även om principen är densamma för dessa elektroniska kartläsare finns de i flera skepnader - som mjukvara till handdatorer, som mjukvara till mobiltelefoner (smartphones) eller som kompletta allt-i-ett-navigatorer.

Kartorna uppdateras

Det digitala kartmaterialet uppdateras en till två gånger per år, och för samtliga allt-i-ett-navigatorer gäller att man kan köpa ny karta på dvd-skiva och ladda ner till minneskort eller hårddisk via USB-kontakten.

Uppgraderingarna kostar i allmänhet runt 1 300 kronor per land eller region, eller omkring 2 000 kronor för hela Västeuropa. Då ingår också uppdatering av drivrutinerna.

Björn Bergman