Du borde be Kia om ursäkt, Robert

MOTOR

Läste ditt test av Kia Rio (nr 22). Eftersom vi just köpt en reagerade jag starkt. Vi upplever Rio som väl så bekväm som vår gamla Renault Clio, men inte lika gungig. Dessutom med den extra säkerhet som antisladdsystemet ger. Tingvall på Vägverket anser att det är den viktigaste säkerhetsdetaljen i en modern bil.

Åksjukan som du nämner har nog mer berott på något du ätit eller druckit.

Plastlukten finns, liksom i alla bilar vi provkört. Strålkastarna är inte heller sämre än i Clion. Ditt improviserade helljustest tycker jag knappt förtjänar en kommentar. Jag trodde det var gamla gubbar eller bilovana kärringar man möter med helljuset på. Men tydligen är det våra motorjournalister!

Vår förbrukning har varit 0,71/mil (blandat) de första 150 milen. Mer än vad Kia anger, men förbrukningen lär sjunka efter hand.

Vi begär inte att du ska krocka dina testbilar, men kanske titta på nhtsa.dot.gov/ncap/cars/3348.html där Rio testats och fått 4 stjärnor trots att modellen ifråga inte var utrustad med sidokrockgardiner eller esp (rasar knappast ihop som du påstår). På nätet finns flera provkörningar som bekräftar min uppfattning.

Du är ett tungt namn, därför kan vi läsare begära lite mer seriositet än så här. Jag tycker att du är skyldig Kia i Sverige en ursäkt.

Jobbar vi biljournalister inom underhållningsbranschen eller är vi konsumentupplysare? Är det vår uppgift att ge näring åt myten att ”nuförtiden finns det inga dåliga bilar”? Jag har inget att be om ursäkt för, Kia Rio är inte bättre än så här.

ARTIKELN HANDLAR OM