Peugeot återkallar 9 000 bilar i Sverige

Fel på ABS-bromsarna kan orsaka självantändning av modell 307

Foto: PEUGEOT
Det nya problemet gäller Peugeot 307 av årsmodellerna 2002, 2003 och 2004.
MOTOR

Peugeot kallar tusentals bilar i norden till service på grund av ett fel på ABS-bromsarna.

I Sverige påverkas över 9 000 bilägare.

I somras kallade Peugeot Sverige in över 13 000 Peugeot 307 efter att ett tiotal bilar självantänt. Flera chockade bilägare fick sina garage förstörda och rederierna Viking Line och DFDS kopplade ur batterierna på alla Peugeot-bilar innan de fick komma ombord. 600 campingplatser i Sverige och ytterligare ett antal i Tyskland och Danmark bestämde sig för att porta 307:orna och släppte helt enkelt inte in dem på området.

ABS-bromsarna kontrollerades

Efter kontroll visade det sig att bränderna orsakats av korrosion på de elektriska kopplingarna vid servopumpen. Det nordiska klimatet med fukt och saltade vägar var skurken i dramat. Vid kontrollerna kontrollerades också ABS-bromsarnas kopplingar som liknande dem som kortslutits.

– Vi såg att det på sikt kunde bli samma effekter även i bromsarna och då bestämde vi oss för att ta det säkra före det osäkra, säger Maria Lantz, informationschef vid Peugeot Sverige.

Peugeot säger att det endast är en mikroskopisk risk att det kan komma in vatten i ABS-systemet. Företaget väljer ändå att kalla in alla 9350 bilar som är tillverkade mellan februari 2002 och fram till 2004 och som är utrustade med ABS men inte det elektroniska stabiliseringsprogrammet, ESP.

Brev till bilägarna nästa vecka

– Vi beklagar verkligen att en del bilägare måste åka in till verkstäderna igen med sin bil men vi valde att göra så här i stället för att göra kontrollen vid servicetillfället, säger Maria Lantz.

Hon är noga med att påpeka att det inte är någon bil i Sverige som självantänt på grund av korrosion i ABS-systemet. Peugeots nya modeller har förbättrats de fuktkänsliga kopplingarna har ersatts.

– Bilarna testas under flera månader uppe i norr i fuktigt klimat men man trodde inte att fukten skulle kunna ta sig in. De nyaste 307:orna har ESP som standard och de känsliga kopplingarna har bytts ut, säger hon.

På måndag kommer Peugeot att börja skicka ut brev till alla Peugeot-ägare som berörs. Verkstäderna kommer att prioritera de inkallade bilarna och Peugeut står för kostnaden.

Läs mer:

Therese Holmberg