Volvo tvingas förlänga garanti

Hundratusentals bilar påverkas

MOTOR

Stockholm

I tysthet har personbilstillverkaren Volvo tvingats ge tio års garanti på den elektroniska bränsleinsprutningen i 356 000 bilar som sålts i Kanada och USA.

Men en grupp missnöjda bilägare som stämt Volvo är inte nöjda med utfästelsen.

Även svenskar har haft problem med sina Volvobilar.

Det elektroniskt styrda spjället till bränsleinsprutningen kan krångla på grund av korrosion och kärva med risk för motorstopp eller att farten stryps på Volvobilarna.

Bilarna får nu tio års garanti, alternativt 32 000 mil, mot för närvarande sju år eller 11 200 mil, skriver nyhetsbyrån AP som kommit över ett internt Volvo-PM om uppgörelsen med den mäktiga miljömyndigheten California Air Resources Board (Carb), som håller ett vakande öga över luftföroreningarna i delstaten.

Skälet till Carbs intresse är att bränslesystemet är en del av avgasreningssystemet och störningar i insprutningen påverkar utsläppen av luftföroreningar.

Bekräftar uppgörelsen

Den Fordägda svenska biltillverkaren bekräftade på tisdagen uppgörelsen med Carb. Inregistrerade bilägare ska informeras om garantin de närmaste veckorna

- Vi har till slut kommit överens med Carb, sade Volvotalesmannen Dan Johnston till AP.

Bilägaren som själva bekostat byte av bränslespjället ska kompenseras med 1 000 dollar, motsvarande drygt 8 000 kronor. Bilägarna får rätt till utbyte eller rengöring av systemet om det börjar krånglar eller slutar fungera.

Däremot behöver inte Volvo kalla in alla bilarna för undersökning.

Gruppstämning

Miljömyndigheten fick kännedom om problemet med Volvos bränsleinsprutning för över ett år sedan, när missnöjda bilägare gått ihop om en gruppstämning mot biltillverkaren.

I stämningen krävs att Volvo ska byta ut motordelen innan den gått sönder.

En av juristerna bakom stämningen, Dina Micheletti, säger att 10-årsgarantin inte duger. Hon vill att Volvo åläggs av domstol att avsätta pengar till utbyte av spjället innan det börjar krångla.

En hemsida på nätet berättar om gruppstämningen mot Volvo. Hemsidan uppmanar Volvoägare att fylla i och skicka in ett formulär till en juristfirma och berätta om sina problem med bränslesystemet.

Aktuella modeller

De berörda bilarna är C70 kupé och cabriolet tillverkade 1999-2002, S70, V70 och V70SX tillverkade 1999-2000, V70, V70XC och S60 med turboladdning tillverkade 2000-2001, S80 tillverkade 1999-2001 och V70 och S60 utan turboladdning tillverkade 2000-2002, uppger Johnston.

Enligt PM:et från Volvo har företaget hittills lagt ut omkring 100 miljoner kronor på att reparera eller byta ut den krånglande elektroniska bränsleinsprutningen.

I våras lovade Volvo att kompensera svenska bilägare som själva bekostat reparation av bränsleinsprutningen. Enligt beräkningar gäller det 15 000 bilar varav en del fått reparationen på garantin. I hela världen har knappt 900 000 Volvobilar med det krånglande systemet sålts, varav omkring 120 000 i Sverige.

TT