”Bensinmotorn finns kvar om femtio år”

Robert Collin chattade med läsarna från bilsalongen i Genéve

MOTOR

Moderator säger: Nu är chattet i gång

   Robert Collin säger: S80 2,5 (200 hk) kostar från 281 900 kr, mindre motorer kommer senare i år.

   Robert Collin säger: Nya Alfan ser större ut, och är större på utsidan, men ruggigt trång inne, trängre än 9-3,

bilnörd säger: Hej! undrar bara hur det ser ut på miljöfronten där nere.. finns det några miljö-conceptbilar som kanske kommer i produktion?

   Robert Collin säger: Toyota visar nya hybrider, som vanligt, och de är klara för bilhallen nu. Citroën och Peugeot visar en diesel-hybrid som ska i prod år 2010, bilarna C4 och 307, ska dra långt under halvlitern. Toyota visar också en vätgasbil, den kommer tidigast 2010.

Nicke säger: Tjena! Bara undrar om det någonsin varit aktuellt för BMW att göra en M3 Touring? Det hade ju varit hur snyggt och coolt som helst. Dom har ju gjort en M5 Touring tidigare.

   Robert Collin säger: Håller med, definitivt. Men på de stora marknaderna är kombi inte riktigt prestanda. Vi får väl se.

Mia säger: Tjena Robert! Vad kostar den dyraste respektive billigaste bilen i bilsalongen i Genéve?

   Robert Collin säger: Bugatti Veyron hör väl till de allra dyraste, och Koenigsegg ligger inte heller illa till, bilden från Ängelhom kostar från 5 miljoner kronor! Billigast är nog rumänska logan och indiska Tata, under 70 000 kr

Amanda säger: Robert! Manuell eller automat?

   Robert Collin säger: Automat är bekvämt och växlar nästan omärkligt, men drar upp soppatörsten med så där tio procent. Manuellt är snålt, och tja, funkar ju bra.

Spolen säger: Hur är intresset för Koenigsegg CCX? Inte bästa miljöbilen kanske, men HEJA SVERIGE!

   Robert Collin säger: Heja Sverige - och NORGE! En norrman har köpt in sig i firman och stött in nödvändiga miljoner.

Martin säger: Tjena collin.

Vad tyckte du om AeroX, den var ju mycket snygg, det skulle göra gott om saab började sälja den typen av bilar eller vad tror du?

   Robert Collin säger: Aero Xär väl så långt från en Saab man kan komma. Stor och svullen. För mig är Saab en mycket klokare bil än så. Men den drar massor av folk till montern, och det blir mycket pr för Trollh'ttan. Det behövs.

ch säger: Hej Robert, Jag undrar om du hört några rykten om Mercedes mini SUV "MLK" på mässan?

   Robert Collin säger: Nej, ingenting, men visst har jag hört rykten tidigare.

whistler säger: Tjena robert! Hur kommer det sig att du fortsätter referera till alla terrängbilar som Jeep, när det egentligen bara finns orginal. Alla andra är ju suvvar, terrängbilar osv...

   Robert Collin säger: Jeep är ett perfekt samlingsnamn för alla - hm... jeepar. Så jag fortsätter att kalla dem jeepar.

Bjorn säger: Hej Har nya S80 blivit större för baksätes passagerarna - vad tycker du om den??

   Robert Collin säger: Inte riktigt rymligt insteg, men sen sitter man bra. Aningen bättre än förr, kanske. (men mycket bekvämt, verkligen ombonat)

coupe säger: Finns det något om en ny coupe från BMW?

   Robert Collin säger: Visst, mässans läckraste bil är ju Z4 Coupé, vilka fina linjer, perfekta proportioner. Den vill jag ha.

dd säger: Robert, tror du att volvo kommer att modifiera de befintliga ex. femcylindriga motornerna till etanoldrift? Det bör inte vara svårare att göra än de mindre fyrcylindriga motorerna? Skulle nog gå hem främst på tjänstebilsmarknaden, eller vad tror du?

   Robert Collin säger: Jo, Saab 9-5 visar ju att det går att sällja stora etanolbilar. Men grejen är ju att Ford har modifierat motorerna till etanol, femmorna får Volvo konvertera själva. Men jag har hört rykten om att det är på g.

David säger: Robert! Om du fick välja en bil och ta med dig den hem vilken bil skulle du då ta?

   Robert Collin säger: Det skulle nog bli Mazda Miata, även om den inte är riktigt ny.

coño säger: Hej Robert, finns det några nya inslag av digitala media till bilen? MP3/iTunes har blivit stort. Ser man det i Genève?

   Robert Collin säger: Nya S80 är MP3-anpassad, det är många bilar på mässan.

Micke säger: Hej Robert. Vad tror du om Saabs framtid? Hur tror du att deras bilar kommer att utvecklas, åt det sportigare hållet eller lyxigare?

   Robert Collin säger: Jag tror att det värsta är över. Nu förstår Detroit att bilarnas måste vara Saabiska, även om många kommer att tillverkas utanför Trollhättan. Jag tror att Saab drar sig mot mer "premium", alltså mer lyx - och sportighet.

Krille säger: Hur var den nya Ferrarin att sitta i? Påminner den om de andra äldre modellerna?

   Robert Collin säger: Klart att generna finns där, den är en riktigt typisk Ferrari. Jo, man känner igen sig inne också.

Steppet säger: Hörde ett rykte om att KIA:s nya tillskott - Cee:d ska vara ritad utav en Svensk? Stämmer det?

   Robert Collin säger: Nej, själva produktionsbilen är inte ritad av svenske Pontus Fontaeus, men däremot har han gjort den konceptbil som står på mässan, och som är en modifierad version av produktionsbilen. Kul ändå!

vw säger: Varför går alla bilsalonger mer och mer över att visa konceptbilar och andra extrema bilar för icke vanliga personer. Är det samma fenomen på salongen i stockholm i början av april.

   Robert Collin säger: Visst, vill du se vanliga bilar kan du ju kila in i närmaste bilhall. Då behöver du inte trängas med en massa andra heller.

Freddie säger: Är det sant att bilar med automatlåda inte har någon kopplingspedal? Om ja, varför inte?

Roger säger: Robert, du som inte brukar gilla Opel ... Vad har du för kommentar till att Opel enligt fyra av varandra oberoende undersökningen, nyligen blivit utsedd till det bilmärke som har bäst kvalitet i tyskland/europa ?!

   Robert Collin säger: Att undersökningen är missvisande!

säger: vad kör du för bil själv?

   Robert Collin säger: Jag har en Citroën Xantia, det är min, tja, kanske tionde cittra sedan den första Paddan i slutet av 1970-talet.

anders säger: Finns det några "minibussar" med miljövänlig motor?

   Robert Collin säger: Hu, inte en susning, tror knappast det, om du inte tycker att diesel med partikelfilter är miljövänligt nog, då finns ju bussarna från Citroën/Peugeot/Fiat.

Maybach säger: Tjena Robert,Har inte Audi visat upp sina nya monster bilar,RS4 samt RS6 ? Vad säger du om dom ?

   Robert Collin säger: Vad ska man säga? Fina bilar, men tunga och inte så lustfyllda. RS4 cab som har premiär här kostar 800 000 kr, motorn är en V8 på 420 hk. Fint avgasljud.

säger: Hej Robert. Vet inte om min fråga gick fram tidigare, så här kommer den igen: hur är kvalitetskänslan i inredningen på nya S80? Hur står den sig mot A6 och BMW 5-serien?

Och hur är utrymmena? Den ser ju mer "slimmad" ut än den gamla? Mvh / Jocke

   Robert Collin säger: Bilarna här på mässan har kvalitetskänsla som faktiskt är närmare Audi än någonsin tidigare. Jo, väl så bra som BMW. Dessutom gillar jag den sparsmakade formgivningen utan onödiga utsmyckningar. (Hörde förresten av en Ford-höjdare att Volvos läderklädslar har bättre kvalitet än Jaguar, kul)

MaxSaab säger: Någon nyhet om Volvo V90? Om den ens kommer

   Robert Collin säger: Volvo ligger lågt, inga beslut tagna men allt är öppet. Visst skulle det vara spännande.

säger: blir de nå ändring på v70?

   Robert Collin säger: Jo, det blir ju en helt ny bil, baserad på samma teknik som S80, kommer nästa år.

Andreas säger: Satsar amerikanerna något på turbo istället för cylindervolym iom. bensinpriserna, som sen en tid tillbaka varit smärtsamma även för amerikaner...

   Robert Collin säger: Visst kommer det turbo även i USA, och än märkligare: BMW visar en ny sexa med dubbla turbo, så inga sanningar är eviga.

Pål säger: Finns det någon given tidplan för när försäljningen av nya Santa Fen börjar i Sverige

   Robert Collin säger: Det blir väl nu i vår gissar jag, provkörningen är i alla fal andra veckan i mars.

magnus säger: När kommer det första testet av BMW Z4 Coupe i Aftonbladet?

   Robert Collin säger: I sommar, gissar jag.

säger: Hej Robert,

Finns det någon som hängt på Saabs motoridé med variabel kompression? Vad hände med den? MVH Hjalle

   Robert Collin säger: Det var för många tekniska problem att lösa, vad jag vet jobbar ingen seriöst med idén nu.

ethnic säger: hur är saab och volvo på miljöfronten, har man fler biogasbilar på gång som skall ut i produktion?

   Robert Collin säger: Saab ska visa en hybrid på Stockholms bilsalong, om jag inte är felunderrättad. En konceptbil som inte är klar för produktion. Fler biogasbilar, vet inte?

Cornelia säger: tack för allt jätte bra du skriver du är bäst

   Robert Collin säger: Jag rodnar. Tack!

fragglarna säger: tjena Robert, några glada nyheter från Toyota?

   Robert Collin säger: En mini Rav4 (eller Rav3...) som ser spännande ut. Och en hybridverison av Lexus GS, om man tycker det är spännande.

Johan säger: Vart tog Trabant vägen? :D

Erik säger: Hej Robert! Har Porsche några ess i rockärmen denna mässa? Någon ny prototype kanske?

   Robert Collin säger: Den försvann när muren föll. Alla Östtyskar hatade den, när de fick köpa västbilar övergav de Trabbin.

   Robert Collin säger: Inga Porscheprototyper, vad jag kan se.

Torbjörn säger: Måste ni bara testa nya dyra bilar...Kan ni aldrig kolla på reserv delar...om dom håller måttet på tex Biltema...

   Robert Collin säger: Det är jättesvårt att testa tillförlitlighet, livslängd och kvalitet. Därför gör vi det så lite som möjligt. Men bara dyra bilar testar vi väl inte. I nästa nummer kommer duellen Clio vs Yaris.

Johan säger: Är du portad från Mercedes monter?

   Robert Collin säger: Nej, dom var jättesnälla. Jag fick pressmaterial och så fick jag prata med chefen för motorutveckling, om ny spännande och superren dieselteknik. Portningen inskränker sig till de internationella provkörningarna, där vill dom inte ha mig.

Raa säger: Tittade du på Renaults lågprismärke Logan? Någon kommentar?

   Robert Collin säger: Tja, en kul konceptbil. Men mest spännande skulle ju vara om bilarna gick att krocka i. Om det - inget nytt.

säger: Hej, Det ryktas ju om en Boxerdiesel från Subaru, några input eller medgivanden? /Hjalle

   Robert Collin säger: Ja, Subaru kommer med boxerdiesel. Det avslöjade de på Genévesalongen.

Hasse säger: Tjoho! vilken är den bil skulle du vilja ha till vardags om du fick välja en ur Bilsalongen?

   Robert Collin säger: Lika svår fråga varje gång. Mazda Miata? Volvo V50?

Jens säger: När kommer nya Ford Shelby Gt till Sverige??

   Robert Collin säger: Den går väl att hitta hos dom där specialimportörerna. Officiellt genom Ford blir det inget.

Johan säger: Kan man se en tydlig tillbakagång för stadsjeeparna eller har dom fortfarande en stark närvaro?

   Robert Collin säger: En tydligt trend är ju att alla stadsjeepar som visas här är MINDRE än förr. De stora försvinner, de mindre blir fler, och ännu mindre. Typiskt också att Audi som tänkte lägga ner sin Allroad trots allt visar en helt ny modell, baserad på nya A6. Jeeparna blir nog mer personbilslika, och snålare och snart kommer det fler med bara framhjlusdrift.

Kristoffer säger: Tjena Robert vad tycker du om den nya kia Ceed ? är den lika illa som Kia rio ??

   Robert Collin säger: Jag tror att den blir bra, men vem vet. Lika dålig som Kia Rio? Nej det är omöjligt. Att bygga en så dåligt bil är en bedrift, det kan man inte göra två gånger.

mågen säger: Är MG helt fimpat eller finns det representerat på mässan på något sätt?

   Robert Collin säger: Ingen MG här vad jag sett, det är någon kinesisk trillverkare som köpt "rättigheterna" och produktionsutrustnungen.

Trafikfarlig säger: Fanns det något roligt från peugeot sidan?

   Robert Collin säger: Dieselhybriden, kanske, supersnål, säger dom. Och nya 207, förstås, den blir nog Europas mest sålda bil.

säger: Ingen efterträdare till Citroën Xsara Picasso i sikte på salongen?

   Robert Collin säger: Inte på salongen, kanske visas någon konceptbil i Paris i höst, skulle tro det, och produktionsbilen kommer nästa år.

vw säger: Väntar på golf V i kombi utförande finns det någon sådani Geneve? Har inte vw gjort en stort misstag som inte lanserar någon tidigare.

   Robert Collin säger: Alla, inte minst mina biljournalistkolleger, snackar alltid om att allt alltid är försent, men ingen tillverkare har kapacitet att komma med allt nytt på en gång. Det är lugnt.

BN säger: Hur är det med Alfa 159 sportwagon. Kan den utmana BMW 300 och Audi A4 i kvalitet. Kan det bli en storsäljare i Norden?

   Robert Collin säger: Nej, ingen storsäljare i norden. Kvalitet? Man kan ju hoppas, men oddsen är väl inte så bra.

Adam säger: Hej! Måste först säga att jag gillar ditt arbete!

nu till frågan, vad blir framtidens biltyp enligt dig? kommer bensinmotorn hänga med länge till? Småbil eller mördar jeep?

Mvh

Adam,umeå

   Robert Collin säger: Jo då, bensinmotorn finns kvar om femti år, och är säkert den dominerande motortypen i minst 25 år från nu. Småbil, förstås!

mike säger: Något som imponerar i fords monter?

   Robert Collin säger: Ärligt talat, jag har inte varit där ännu... Ska dit direkt efter chatten. Focus cab ser kul ut på håll och familjebussen S-max är ju baserad på samma teknik som S80, det är spännande.

Chriztian säger: Vad tycker du om nya BMW X5 - är den i Geneve?

   Robert Collin säger: Nej, jag såg den i Ivalo förra veckan när vi testade däck och Volvocabben, BMWs testförare bodde på samma hotelll som vi. Den ser bra ut, stor och lik den gamla.

Moderator säger: Nu kommer sista frågan till Robert

erik säger: Din teori om killar skulle vara bättre än tjejjer på att köra tycks ju nu med den senaste forskningen vara vederlaggd. att säga att killar ändå kör bättre, trots att killar nu bevisat är med i fler olyckor (percapita), tycks ju vara ganska befängt. Tar du tillbaka det påståendet?

   Robert Collin säger: aldrig. Killar kör bättre, och då menar jag tekniskt bättre. killar har bättre koll på trafiken och kan hantera bilen bättre än tjejer. Men killarnas benägenhet att alltid ta risker gör dem farligare än tjejerna. Bättre på att köra bil, men ändå farligare i trafiken. Ta tillbaka? Aldrig.

Moderator säger: Jaha, då var det roliga slut för denna gång. Vi tackar alla våra bilintresserade läsare för frågorna . Och inte minst - ROBERT COLLIN! Ha det bra i Genéve, Robert.

   Robert Collin säger: Och efter den utvikelsen, tack för i dag, nu ska jag kolla in fler bilar.