Sluta salta - rädda liv

MOTOR

Kan du inte slå ett slag mot vägsalt? Jag undrar om det inte orsakar fler olyckor än det förhindrar. Nu är det här bara gissningar, men jag skulle tro att jag har rätt. Häromdagen så var det en krock med 30 bilar inblandade någonstans kring Upplands Väsby. Jag gissar att det var ca 5–6 minusgrader och att det var vad jag kallar för ”saltmodd” på vägen, det vill säga saltblandad snö som aldrig riktigt fryser ihop, utan istället fungerar som något slags smörjmedel. Jag gissar också att idag, när det är 16–17 minusgrader och ”saltmoddet” verkligen fryser, är det få trafikolyckor på morgonen.

Saltar man högt och lågt så börjar folk dessutom att förvänta sig att det aldrig är halt och kör därefter. Skulle man låta bli att salta så borde väl bilförarna anpassa sig efter en kort period och lära sig att ta det lugnt de FÅ gånger det verkligen är halt.

Peter Friedrichs

Håller med om att det saltas på tok för mycket. Och att lycka är att svänga av från E4 och in på saltfria norrländska inlandsvägar. Problemet är ju att Vägverket (eller Vägverkets entreprenör) saltar fel. För att slippa ploga hoppas man att saltet ska sköta jobbet till en bråkdel av kostnaden. För Vägverket, alltså.

ARTIKELN HANDLAR OM