"Skandal att inte BMW och Mercedes ställer ut"

Robert Collin chattade med läsarna direkt från Stockholms bilsalong

MOTOR

Moderator säger: Ja då börjar vi med chattet

kristina säger: Hej Robert. Jag är ute efter liten söt bil. Finns det fina såna på mässan? Det verkar vara så mycket stora bilar nu för tiden...

   Robert Collin säger: En av de minsta - och dessuotm allra sötaste - är nya Fiat Panda, pris från så där 90 000 kr, tror jag, med fyrhjulsdrift från 120 000.

tha man säger: har du test kört bugattin ?

   Robert Collin säger: Tyvärr, me4n jag hopas att dom ringer och erbjuder mig en testkörning snart...

säger: Hej, vad har du för rekommendation om hur det bästa sättet vore att finansiera ett bilköp, oavsett om det gäller en ny eller begagnad bil.

   Robert Collin säger: Bäst är ju att inte köpa för mer pnegar än man har... annars är ett banklång med bra säkerhet bäst, som att inteckna lägenheten.

   Robert Collin säger: Trist, det är nåt fel med tekniken, fler frågor kommer strax.

miclos säger: Ska byta till sommardäck i helgen. Är det så enkelt att dyrare är bättre?

   Robert Collin säger: Nej, dyrt behöver inte alls vara bättre, kolla vära däcktester så får du se

ninni säger: Jag har en volvo v40 nu - funderar på att byta till en modernare volvo. Är efterföjaren lika bra?

   Robert Collin säger: Efterföljaren är MYCKET bättre. Gamla V40 var jag aldrig förtjust i, den var dyr och bullrig och hade trista köregenskaper. Den nya är fortfarande inte tyst, men annars en toppenbil.

miclos säger: Tror du att Saabs "flygdörr" på sin konceptbil kan bli verklighet på en modell man bygger?

   Robert Collin säger: aldrig! För dyrt, för krångligt - och hur tar man sig ur bilen om den hamnar på taket?

Buster säger: Är du köpt utav Volvo?

   Robert Collin säger: Hur kom du på den idén?

dennis säger: Hej robert. Vilket är diit favorit märke på bilar?

   Robert Collin säger: Jag blev förtust i citroën för 30 år sen och köpte min första Padda. citroën har alltid varit egensinninga, det gillar jag. Men volvo är bra, och Saab, med en konsekvent satsning på säkerhet. Jag har ingen davorit som går färe de andra, ibland kommer något spännande från ett märtke man knappt brytt sig om tidigare.

2 barns far säger: Hejsan Robert. Går i funderingar på att köpa en Peugeot 307SW kan det vara något?

Är det något att ha?

   Robert Collin säger: Jag tipsade en vän, en arkitekt, på en 307 för några år sen. Han kollade in den, gillade inte formen, och gillade inte att den var så plastig inne. Men han köpte en direkt! Sen gnällde haN PÅ DEN ett par år - och köpte en SW! Nu gnälller han på den... Jo, 307 är nog ett av de allra bästa köpen i klassen.

MB säger: Hej robert.. kommer den nya S65 AMG vara på mässan? och vad tycker du om den?

   Robert Collin säger: Nej den arroganta tyska tillverkaren med en stjärna på huven tyckte inte att vi svejnskar var tilllräckligt intressanta, och då kom inte konkreenten från München heler! Nej, det är mässans skandal, att varken Mercedes eller BMW är med!

MB säger: Stämmer det att du är extremt anti mercedes sedan älgtestet med den gammla A-classen?

   Robert Collin säger: Inte alls! Jag bedömer Mercedes efter hur bra bilarna är, inte efter vad Mercedes tycker om mig. Att jag tycker att företaget agerar arrognat i många frågor är en annan sak. Det är jag nog inte ensam om.

grusidojan säger: Tja, varför ser alla nya bilar så trista och likadanaut? jag vill ha en som är lika fin som en amazon fast ny!

   Robert Collin säger: du har ju helt fel, bilarna ser inte alls likadana ut. Så var det på 1980-talet, in†e nu.

Niclas säger: Det har ju blivit väldigt inne med stadsjeepar de senaste åren. Vilken stadsjeep skulle du välja idag, vilken anser du vara den bästa?

   Robert Collin säger: Beror på vad man är ute efter. Image? Bräcka grannen? Stärka självförtroendet? Eller ta sig fram till sommarstugan? Jag gillar bruksigheten i nissan Pathfinder, komforten i volvo XC90, antiallt i Fiat Panda.

säger: Hej Robert

Finns det några nya miljöbilar för vanligt folk i rätt prisklass ? Hur ser utbudet ut och vilka alternativa bränslen kan användas ?

Inger

   Robert Collin säger: Nej, inget nytt inom området budget-miljö, om man inte räknar med de bilar som ju är de riktiga miljöbilarna, det vill säga småbilarna med små motorer! Då finns toyota Aygo/Peugeot 107/Citroën C1, minst på mässaN.

tompi säger: tjena.. kommer det att vara mycket folk på lördagen när det är första dagen?

   Robert Collin säger: Det blir toktrångt, jag lovar!

Niclas säger: man har ju sett alla dessa bilar på visningar där alla visar sina häftiga bilar som ska komma snart.Hur många kommer verkligen ut till försäljning?

   Robert Collin säger: Nästan alla! Här är t ex Volvos "konceptbil" C30, den kommer ju i produktion i höst, andra konceptbilar kommer senare, i lite modifierad form, andra kommer inte aLLS, SOM Saab Aero X.

MXX säger: Har själv testat nya Audi Q7, vet du något om kommande motorer till denna? större motorer? kanske en bättre utvecklat handsfack som inte öppnar sig och slår i knäna.. ? (vilken miss, på lyxig bil!)

   Robert Collin säger: Jag ska låna en Q7 om två veckor, vet inget om större motorer, men sånt kommer säkert. Man kan ju undra varför?

SUV säger: Hej, visar Volvo upp någon uppföljare till XC90 ?

   Robert Collin säger: Nej, nu kommer S80, det är den första bilen på den nya stora volvo-plattformen, sen kommer V70 nästa år, S60 och XC90 om tre år.

dennis säger: Vilken bil skulle du vilja provköra?

   Robert Collin säger: Nya Ferrari Fiorano

hej =) kommer koenigsegg också vara med???hälsningar en kille i avesta;) säger:

   Robert Collin säger: Nej, Koenigsegg är inte här, men en av deras bilar lär stå i någon annan monter

MB säger: nu har jag en vettig fråga.. vad gör staten åt den höga diesel skatten.. dom nya diesel bilarna är grymmt rena, och hela europa har en bra inställning emot dom.. varför inte sverige?

   Robert Collin säger: Det handlar om tröghet och okunskap. förr var ju den svenska hållningen helt rätt, när dieseln faktiskt var skitig. Men jag tror att det svänger rätt snabbt nu.

memo säger: Syns det inte till någon BMW M z4 coupé till i salongen ?

   Robert Collin säger: Nej, BMW och Mercedes är ju inte med på mässan. De tycker att lilla Sverige inte är tillräckligt viktigt. Pinsamt! desto roligare att alla andra är här och satsar på snygga montrar med mycket spännande att titta på.

beirut säger: Hej! Tror du verkligen saabs nya konceptbil kommer att rädda dom? Det som ändå spelar högst roll är bilmoddelerna som säljs och saab känns helt enkelt inte konkurrenskraftig, tror du saab överlever?

   Robert Collin säger: Jag tvivlade för ett år sen, men nu tror jag att Saab har en framtid. Googla runt och leta efter vad världens biltidningar skriver om Saab Aero X, det är helt sanslöst så mycket beröm Trollhättan får, och där andas verkligen framtidstro

säger: Hej robert! angående Saab Aero X... Vore det inte lite häftigt om den skulle komma ut på marknaden ändå och konkurrera med dom lite större sportbilsmärkena? / Tommy åberg

   Robert Collin säger: Nej, Aero X är en toppenlyckad konceptbil, en bil som drar uppmärksamhet till Saab, men bilen är för stor för att vara en sportbil från Saab. Jag hoppas mer på kommande 9-5 och 9-3 - och stadsjeepen 9-6X som kommer om tre år och på den lilla 9-2 som kanske kommer sen. 9-2 blir nog en bra bas för en framtida Saab-sport.

säger: Är småbilarna drivna på etanol ? Inger

   Robert Collin säger: Nej, bensin och diesel. Men det är inte fel. Jag tycker att en bränslesnål bensin- eller dieselbil är bra mycket bättre för miljön är en stpr och törstig etanolbil. etanolen ska ju också framställas, på något sätt.

Nisse H säger: Vilka är de mest nyskapande bilarna på salongen?

   Robert Collin säger: Tjöö, det finns väl inget riktigt nyskapande här. Det är mer evolution än revolution. Någon skulle kanske säga Saabs etanol/elhybrid. Någon annan Hondas hybrid. Men, det är mycket kejsarens nya kläder.

Bill säger: Finns det några b kinesiska /b bilar på salongen? Eller från andra budgetländer?

   Robert Collin säger: Inte sett något kinseiskt, eller rumänskt. Men korea håller sig framme.

sandra säger: är det mest röda bilar i år, eller? vilken färg gillar du mest, robert?

   Robert Collin säger: I går var vi ute och testade och plåtade tre kombibilar i Golfklassen. Den svarta blev sktigit innan vi körde ut ur tvätten, den mörkgrån höll inte heller länge. Den silverfärgade höll bäst. Det är ett av skälen till att jag gillar silver, det är snyggt, tidlöst och håller sig rent.

säger: Har Opel något inressant på mässan??

   Robert Collin säger: Opel GT är kul, kommer till Sverige om ett år.

Dalarna säger: Hur ser nu Citroên ut enligt dig? Verkar den vara en värdig efterträdare till Paddan?

   Robert Collin säger: Alla nya storcittror brukar kallas Paddans efterträdare, Både CX och XM fick det epitetet. Men nya C6 är nog den som är mest värdig efterträdare. Snygg, egensinning och grymt komfortabel.

Buster säger: Tjena Robert ska du vara på mässan IDAG då kanske vi ses? för jag ska det på förhandsvisnigen

   Robert Collin säger: Ser du mig så skrik till!

säger: Nästan alla bilar får ju 5 stjänor NACP, är det någon skillnad på säkerheten? Är Volvo och Saab säkrare än andra bilar ? Stefan Jacobsson

   Robert Collin säger: Det finns ärlig säkerhet och ögontjänarsäkerhet. Många kört med ögontjäneriet, är bra på det som mäts i EuroNcap. Volvo och Saab körde med säkerhet långt innan någon brydde sig, det är äkta säkerhet och det är så mycket mer än att klara tre eller fyra typkcokar i ett lab.

säger: Vad tycker du om nya Santa-Fe:n?

   Robert Collin säger: Den ser bra ut, men trist att den inte säljs med den fina fyrcylindriga bensinmotorn. V6:an är gammal, slö och oförskämt törstig. Diseln verkar bättre, men saknar partikelfilter. Jag tror att Santan får svårt med högt pris och utan fyrcylindrig bensinmotor.

säger: Vi är några som undrar om Mazda kan man köpa den om man bor i Dalarna...de har ju lagt ner i Falun. Undrar om det blir nerlagt på andra ställen mer runt omkring? Måste man åka till Göteborg och få bilen servad? Undrande Mazdaköpare.

   Robert Collin säger: Det har ju varit lite upp och ner med Mazda sen Ford (Volvo) tog över importen. Men det ser ut att stabilisera sig rätt snabbt.

säger: hej :) jag undrar om det kommer finnas en ferrari enzon med årsmodel -05 med på sallongen?

   Robert Collin säger: Ferraris nya importör Autoropa gör en jättestasning och har fyllt hela Victoriahallenb med Ferrari och Maserati, nya och gamla, gatbilar och tävlningsbilar. En utställning i sig som slår det mesta. Kolla själv!

MB säger: har du sett eller kört en pagani zonda någonsin i ditt liv? i så fall vad är ditt betyg? och kommer Pagani komma till stockholm?

   Robert Collin säger: Nej, den hör till bristerna i min allmänbildning. Vet inte om det finns någon på mässan.

Moderator säger: Jaha du, Robert, pallar du en sista fråga?

   Robert Collin säger: Du, jag har bra sittfläsk!

Moderator säger: Ok, då får du några till. Här kommer första - från Pekka:

Pekka säger: Hur stort är intresset för STHLM bilsalong i övriga världen?

   Robert Collin säger: Minimalt! Stockholm är ju en mässa med måga Sverigenyheter, men få världsnyheter, jo, en enda världsnyhet faktiskt, Saabs etanolhybrid. Men det är ett gäng finska biljournalister här, så lite internationellt är det ju.

säger: hej Colin ny har fått min golf gti en bil man måste ha is magen för att köra men den mycket rolig att köra den bästta bilen jag haft en som äve negt lada Aarno Wiik

   Robert Collin säger: Om du har nya Golf GTI blir jag riktigt avundsjuk, det är nog den bästa gti-bilen med båsde komfort och köregeskaper. Och att den är bättre än en Lada, jo, det tror jag.

Anders säger: Hej! Till vilket datum håller Stockholms bilsalong öppet till?

   Robert Collin säger: Salongen stänger söndag om en vecka.

Moderator säger: Nu kommer sista frågan, Robert.

MB säger: tack för svaren iaf robert.. du är afterall en allright dude..:D

   Robert Collin säger: Tack, jag försöker göra det bästa efter mitt eget förstånd. Ibland blir det väl rätt bra, ibland lite sämre.

Hej o tack, nu ska jag ut o titta på felr bilar, och prata med bilfolk. Här finns ala tekniker, utvecklare och designers. En guldgruva som man inte får missa.

Moderator säger: Vi tackar läsarna för frågorna och lovprisar Roberts sittfläsk.