I valet och kvalet

MOTOR
Vad tycker du om Bil? Mejla mig!

Om en vecka är det val. Hittills har valrörelsen mest handlat om kärnfrågor som arbetslöshet och familjepolitik. Väldigt lite har sagts om trafik och

bilar, något som påverkar de allra flestas vardag högst påtaligt.

Lite försynt undrar man förstås vad partierna egentligen vill med denna, en av statens mest inkomstbringande grupper. Bensinpriset har varit uppe i rekordnivåer, i Stockholm har staden tagits som gisslan av trängselkameror, vägarna har knappast blivit jämnare sedan förra valet och det är fortfarande straffskatt på dieselbilar. Trots dessa brännheta vardagsfrågor har inte bilismen kommit upp på den politiska dagordningen.

Märkligt, tyckte vi – och ställde åtta frågor till riksdagspartierna för att ta reda på hur vår röst på söndag om en vecka kommer påverka oss bakom ratten. Hur partierna svarade läser du på sidorna 26–27 i bilagan.

Men valet vid urnorna är inte det enda vi tänker på just nu. Många går i bilköpartankar inför hösten, och för att erbjuda bästa tänkbara hjälp har vi sammanställt vår största bilguide någonsin.

196 plussatta och kommenterade bilmodeller, med fakta och prislapp. Det är vad vi kallar raka besked inför ditt val i bilhallarna.

Själv har jag haft en tung vecka när habegäret slagot klorna i mig flera gånger om. Mest sugen blev jag på nya Peugeot 207 CC. Den ser ut att vara en riktig pärla att glida runt med under ljumma sommardagar nästa år.

Och för vintern ser VW Touaregs lillebror

Tiguan minst sagt lovande ut. Tuff som

storebror, men med ett mer överkomligt pris och lite nättare former. Mer om de två kärrorna på nyhetssidorna i bilagan.

Jonas Bladh, tf redaktör

ARTIKELN HANDLAR OM