Tar hetsjakten slut nu?

MOTOR

Är hetsjakten på oss bilister slut nu? Är det slut på höjda bränsleskatter, bilskatter, vägskatter? Slut på nya fartkameror, sänkta marginaler vid fortkörning, polisens förkärlek för laserkontroller på de allra säkraste vägarna?

Är det slut på alla sänkningar av hastighetsbegränsningarna?

Är det möjligt att börja hoppas på att alla miljarder som skulle satsas på Norrbottniabanan och andra olönsamma järnvägsprojekt, läggs på nya vägar istället? Och på vägunderhåll i Norrlands inland och i de andra skogslänen? Och på bättre snöröjning.

Är det till och med möjligt att vi slipper betala biltull för att köra in i huvudstaden? Är det möjligt att vi får köra vidare på våra dubbade vinterdäck utan att betraktas som kriminella?

Jo, jag har mitt hjärta till vänster. I hela mitt liv har jag röstat till vänster om Socialdemokraterna. För att jag tror på tanken om solidaritet och jämlikhet. Men när partiet jag röstat på och jag själv år efter år tycker olika i varenda fråga som rör biltrafiken och hur man ska lösa miljöproblemen, då blir det jobbigt.

Jag kunde ha röstat på Folkpartiet, för jag tycker om Johan Pehrson, han har gjort ett bra jobb i Trafikutskottet. (Och vem har aldrig missat ett rödljus?)

Men knappast på Centern som vägrar att sänka skatten på dieselbilar. Jag anar politiskt ränkspel, partiet vill gynna etanolen som med massiva statliga subventioner ska framställas av bönderna.

Det blev Moderaterna. Ungarna är upprörda, men det fanns ingen annan väg. För kanske, kanske är hetsjakten på oss bilister slut nu.

Robert Collin