Har du bytt till vinterdäck?

Sommardäck på bilen kan bli en dyr affär

Foto: Eric roxfelt
Nu är det hög tid att rusta bilen för att klara vintervägarna.
MOTOR

Torsdag 30 november är sista dagen med sommardäck. Om du råkar ut för en olycka med sommardäcken på får du inte full ersättning från ditt försäkringsbolag. Dessutom spelar du ett högt spel med din och andras säkerhet.

Oavsett väglag betyder det alltså att vinterdäcken ska på nu om du inte tänker lämna bilen i garaget fram till våren. Skulle du råka ut för en halkolycka före den 1 december får du full ersättning från ditt försäkringsbolag oavsett däcktyp. Men är olyckan framme därefter gäller det att bilen är rätt rustad. Med sommardäck på bilen ökar självrisken avsevärt. Aftonbladet har varit i kontakt med försäkringsbolaget If där självrisken ökar med 5000 kr.

Svenskar dåligt rustade

Dan Falconer som är motorexpert på If och hävdar att svenskar att svenskar är sämst i hela Norden på att vinterutrusta sina bilar. Han tycket att det är mer än vinterdäck som behövs.

– Jag är förvånad och oroad över att många inte tänkt på det här. Det är viktigt att även ha filtar och värmande kläder med sig i bilen när det är kallt ute. Om man skulle bli stående och det tar tid att få hjälp kan man bli rejält nedkyld, säger Dan Falconer.

Eva Zangerl

ARTIKELN HANDLAR OM