Barnpackning i landet Kombi

MOTOR

På gott och ont är Sverige landet Kombi. På ont för att våra kombibilar ofta är stora och törstiga och därmed inte speciellt miljövänliga. På gott för att de allra flesta erbjuder god komfort, trygg körning och – framför allt – massor med utrymme. Just av dessa anledningar älskar vi svenskar våra lådor, herrgårdsvagnar och sossecontainrar.

Själv har jag haft kombi ett par år nu, men det var först förra helgen jag upptäckte kombins verkliga storhet. Visst, jag har lastat bilen full mer än lovligt många gånger på semestrar, vid flyttar och storhandlingar. Men jag har aldrig tidigare lastat in en barnfamilj i en bil.

Mina kompisar Micke och Tessan var på besök över helgen med knappt två månader gamla Meja och när de skulle hem såg jag ljuset. Barnvagn, ett par väskor, en hopvikbar barnsäng åkte in i Mondeon. Och så Meja själv, förstås, väl inpackad i kläder placerad i barnstolen (åkandes bakåt i passagerarsätet). Säg den småbil eller sedan som klarar det.

I det här numret har vi plockat ut 19 mellanklasskombis och testat. Vi rankar dem från sämst till bäst. I Saabs och Volvos hemland kan resultatet säkerligen höja på ett och annat ögonbryn. Men vinnaren är klockren.

När vi ändå snackar kombi så kan vi ju prata ett par bilar som kommer de närmaste månaderna. Vi har spionbilder på ansiktslyftningen av populära Saab 9-3 (kommer i sommar) och första riktiga bilderna på helt nya Ford Mondeo. Båda lovar gott av bilderna att döma.

När det gäller bränsleförbrukning kanske ni har hört talas om de mirakelpiller som kommit ut på marknaden som lovar att sänka soppaåtgången med upp till 20 procent? Robert Collin har träffat både förespråkare och motståndare för att ta reda på om vi verkligen kan tjäna hundralappar vid pumpen.

En bil som garanterat inte är till för att åka snålt i är busiga kultbilen Mini. Nu har den fått nytt fejs, och självklart testar vi om den fortfarande är lika rolig, trång och kaxig som den gamla.

P

Vad tycker du om Bil? Mejla mig:

Joans Bladh, tf redaktör