"Tata Nano kommer inte till Sverige"

Robert Collin: Man kan ju sätta hjul på en skokartong också

MOTOR

I dag premiärvisades värdens billigaste bil - indiska Tata Nano - på bilsalongen i New Delhi .

350 miljoner indier står i kö för att köpa Nano - men vi svenskar lär inte vilja ha den.

- Den kommer inte hit. Visst är den säkrare än en moped, men man kan ju sätta hjul på en skokartong också, säger Aftonbladets bilexpert Robert Collin.

Flera hunda miljoner indier står beredda att köpa Tata Nano, bilen som kostar endast cirka 16 000 kronor i grundutförande. Det betyder fyra dörrar, automatlåda och liten motor på 33 hästar - men utan servo, luftkonditionering och elhissar.

Aftonbladets bilexpert Robert Collin är ytterst tveksam till bilen och säger med eftertryck:

- Den kommer inte hit. Den kanske är bra för indierna som nu kan sluta åka sex stycken på en moped. Nu får de ett säkrare alternativ.

En CO2-bomb

Enligt Robert Collin är bilen en tickande miljöbomb.

- Folk kommer att sluta trängas på bussar och lastbilsflak och välja Nanon i stället. Och vad händer då? Jo, CO2-nivåerna kommer att öka kraftigt när flera hundra miljoner indier köar på dåliga vägar i sina små bilar.

<b>Men den är ju billig som en bättre moped och enligt tillverkaren "utformad för att klara alla säkerhetsstandarder och utsläppsregler.” Borde inte det locka svenska köpare?</b>

- Visst är den säkrare än en moped, men man kan ju sätta hjul på en skokartong också. Det är stor skillnad på vad lagen säger och vad bilister vill ha. Om ratten i Nanon inte sticker ut mer än 17 in i kupén så är den laglig. Men vem nöjer sig med det, säger Robert Collin.