"Schumacher tog över ratten i taxin"

Resan med F1-kungen gjorde taxichauffören Tuncer till kändis

1 av 4 | Foto: Foto: HENNING ROSENBUSCH
MOTOR

När Formel 1-världsmästaren ”Schumi” fick bråttom till flygplatsen ville han själv köra taxin. Utan att tveka bytte chauffören Tuncer Yilmaz plats, fick sitt livs åktur och blev kändis över en natt.

Tuncer Yilmaz levde ett vanligt liv som taxiförare i den lilla staden Coburg i Tyskland. Tills han fick det ovanliga uppdraget att hämta ”Schumi” och hans familj på flygplatsen.

– När jag fick samtalet trodde jag först att det var ett skämt, berättar Tuncer.

Men det var det inte. Familjen Schumacher skulle åka till Tyskland över dagen för att hämta hem den nya hundvalpen Ed. Tuncers uppgift var att köra dem från flygplatsen Brandensteinsebene till hundkenneln i Gehülz och tillbaka. 

Han putsade och fejade på sin bil så att den skulle vara fin nog åt sällskapet. Men bara en timma innan han måste vara på plats får han reda på att de är fler än fyra. Istället får hans niositsiga Opel Vivaro bli familjens transportmedel.

Åker privatplan

I sista minuten blir han färdig och efter att familjen har landat med sitt privatplan hoppar Michael och hans fru Corinna in i taxin. Med sig har de sina två barn Gina Maria och Mick, en väninna och en livvakt. 

Färden till kenneln går fint, men eftersom familjen stannar lite väl länge hos de söta hundvalparna, blir tiden knapp på vägen tillbaka. Då undrar F1-kungens livvakt om Tuncer har något emot att låta Schumacher köra.

– Kan du hoppa över till passagerarplatsen, frågade ”Schumi” vänligt, och det gjorde jag, berättar den bisittande taxiföraren.

Den sjufaldige F1-världsmästaren satte sig bakom ratten på Opeln och tryckte ned gasen.

– Att åka med ”Schumi” var en underbar känsla, säger Tuncer. Det går inte att beskriva hur han körde, det måste man helt enkelt ha upplevt. Hur elegant som helst flöt det på. Han körde som om det inte fanns några kurvor

Klarade sig utan böter

Trots att det gick undan klarade sig världsmästaren utan fortkörningsböter. Och dessutom kom familjen fram i tid.

Men taxiföraren var så uppskruvad av händelsen att han till och med glömde att sätta på taxametern.

– Att åka med den sjufaldige världsmästaren var en upplevelse för livet, i ett sånt ögonblick tänker man inte på pengar, förklarar han. Tänk att jag skulle få betalt för att ”Schumi” körde mig ... 

 Han höftade ett belopp på 600 kronor och fick över 900 kronor i dricks. För familjen Schumacher var Tysklandsbesöket över och de återvände till Schweiz med sin nya hund. 

Men för Tuncer Yilmaz hade äventyret just börjat ...

Helt plötsligt blev han världens mest kända taxichaufför. Medier från hela världen ville ha ett ord med ”Schumis” bisittare. Över en natt förändrades hans liv.

– Det var en skön känsla att bli känd från en dag till en annan, men det är svårt att inte kunna gå på stan utan att bli igenkänd av alla.

”Lättare vinna på lotto”

Schumacher-fans från jordens alla hörn har erbjudit taxiföraren pengar för hans racer-Opel. Det högsta budet ligger på 69 000 euro (ca 650 000 kronor). Men han är inte redo att sälja den.

– Jag tror faktiskt att det är lättare att vinna pengar på lotto än att få köra och bli körd av Schumacher, säger Tuncer Yilmaz.