Nissan Pathfinder - en lantlig stadsjeep

Lättförsvarat miljömonster om man bor på landet

Nissan Pathfinder sträcker ut sig i hela sin prakt på den åländska landsbyggden. Det är här den hör hemma, trots epitetet som stadsjeep.
MOTOR

Stora stadsjeepar har blivit en symbol för det onda i klimatdebatten.

Så frågan är: kan en stor stadsjeep som Nissan Pathfinder fortfarande vara motiverad?

Svaret: absolut – om den är tillräckligt smart.

Nissans största stadsjeep, Pathfinder, delar mycket av sin stomme med pickup-brodern Navarra. Men Pathfinder har ett rejält baksäte med två extra säten i stället för ett flak.

Årets modell har genomgått en lätt ansiktslyftning, som mest består i kosmetiska ingrepp, som nya strålkastare.

Men känslan är ändå precis densamma, det här är mest av allt en praktiskt bil – så fort du lämnar stan. Pathfinder är för stor för att vara en citybil. Något så vardagligt som att backa ur en p-ficka utanför stormarknaden är en halsbrytande upplevelse, trots backkameran som satt på vårt testex. En så här stor bil trivs helt enkelt inte i trånga miljöer. Den vill ha öppna landskap.

Efter en tur med båt över till Åland sträcker Pathfinder ut sig, och när vi kommer till småvägarna på landsbygden trivs den som gäddan i vassruggen. Precis som med lillebror X-trail växer Pathfinder ju jäkligare terrängen blir.

Trivs inte på isen

Med ett undantag: isiga vägar. När det fryser blir körupplevelsen bakom ratten osäker. Som förare får jag väldigt lite information om underlaget, och det beror på ramkonstruktionen. Det är svårt att veta vart Nissans jätte vill ta vägen när väldigt lite av underlaget känns i ratten.

Motorn på 171 hästar räcker gott och väl för bilen, speciellt uppskattar jag det mäktiga vridmomentet på 400 Nm, men automatlådan som sitter i vår testbil lämnar en del i övrigt att önska. Den låter ofta motorn varva lite för mycket med kraftigt motorljud som följd. Välj manuell låda i stället.

För att återvända till frågan i ingressen. Ja, en stor stadsjeep kan absolut vara motiverad. Men inte i stan. Bor du på landet, ofta kör med släp eller gillar körning på taskiga vägar är det här ett bra val.

Jonas Bladh/text och foto

FAKTA

Nissan Pathfinder 2,5 dCI

Pris: 334?000 kr.

Motor: Rak 4-cyl diesel 2?488 cm3. Effekt: 171 hk vid 4?000 varv/min. Vridmoment: 403 Nm vid 2?000 varv/min.

Längd/bredd höjd: 474/185/186 cm.

Vikt: 2?218 kg.

Förbrukning (bl): 0,98 l/mil (0,68 aut)

Acceleration: 0–100 km/tim på 11,9 s.

Toppfart: 180 km/tim.

Rymlighet, framkomlighet.

MINUS

Köregenskaper i halka, bränsleförbrukning.

LIKA MED

Trivsam som få – och praktisk om du har behoven.