Tesla Roadster till Sverige

Super-elbilen snart på svenska vägar

1 av 8
MOTOR

Nu kommer den till Sverige - elbilen Tesla Roadster.

Och det kan vi tacka svaga dollarkursen för.

Den lilla sportbilstillverkaren Tesla Motors från San Carlos i Kalifornien fick nyligen igång produktionen av den omskrivna elbilen Tesla Roadster.

Bilen drivs av en kraftig elmotor på 185 KW eller 248 hästar ansluten till bakaxeln. Som energikälla till elmotorn har bilen ett stort batteripaket av typen lithiumjon. Den kraftiga motorn skjuter iväg bilen från 0 till 100 på imponerande fyra sekunder. Topphastigheten ligger kring 200 kilometer i timmen.

På en laddning kan bilen köras 35 mil. Sen är det bara att stoppa kontakten i väggen och ladda i fyra timmar.

Inte utomlands

Bilen skulle inte först exporteras men i takt med att den amerikanska valutan blivit svagare har också beslutet ändrats verkar det som.

Under 2008 ska Tesla Motors tillverka 600 bilar. Men de är alla upptagna och hälften av nästa års produktion har också blivit bokad. Därför lär det dröja innan vi ser en Tesla Roadster på vårra svenska vägar.

Svag dollar skyndar på export

Darryl Siry, marknadschef på Tesla Motors uppger för AP att företaget ska skynda på exporten med anledning av den svaga dollarn.

– Vi har alltid velat sälja bilar i Europa och den låga dollarkursen skyndar på våra exportplaner.

–Datum för Teslas Europapremiär meddelas inom några månader, säger Darryl Siry.

Tesla Roadster kostar 100 000 dollar (ca 600 000 kronor) i USA. Vad priset blir i Europa är ännu inte känt. Under 2010 ska Tesla släppa en femsitsig prestandabil.

ARTIKELN HANDLAR OM