Håkan hittade sin dröm-Mercedes

Den 36 år gamla "Bobby-Mercan" är i originalskick

Foto: Per-Olof Sännås
Håkan hittade sin Mercedes 350 SL från 1972 på nätet.
MOTOR

När Håkan såg den 36 år gamla Mercedesen på nätet kunde han inte låta bli.

– Bara två familjer har ägt bilen sedan den var ny. Till och med navkapslarna är original.

Vi har stämt träff i Solna. Håkan möter upp med den gröna Mercedesen.

Det är en behaglig vårdag så det blir en tur med taket nedfällt.

Bilen känns faktiskt nästan som ny trots att den rullat över tjugofem tusen mil.

Håkan talar om bilar, bilar och åter bilar. Att han är en sann entusiast går inte att ta miste på. Genom åren har han ägt många fina bilar, bland annat en Ferrari och en Lamborghini.

Svensksåld

Han berättar om bilen vi åker i, en Mercedes SL 350 -72, eller "Bobby-Mercan" känd från tv-serien Dallas.

– Bilen såldes ny i Sverige för 36 år sedan. Bara två familjer har ägt bilen – den är helt i originalskick, till och med navkapslarna, säger han.

Håkan fastnade för Merca-cabben eftersom de flesta bilar i Håkans samling har fast tak.

Bilen är smått unik, all historia om bilen är bevarad. Håkan har tjocka pärmar med dokumentation snyggt insatta under flikar, ända sedan bilen var ny, originalbroschyrer, instruktionsböcker – till och med en liten obruten orginalpåse med reservnyckeln i. Enligt Håkan bäddar detta för ett riktigt samlarvärde i framtiden.

– Både känslomässigt och ekonomiskt.

Internet en guldgruva

Men var hittar man då sin drömbil? För den som är ute efter en sportbil är Internet ett mycket bra ställe att leta på. Där hittade också Håkan sin Merca, på Blocket.

– Men jag har också köpt bilar genom mina kontakter med bilentusiaster. Vi brukar ses på vårt så kallade gubbdagis och fika och prata om våra leksaker – allt från veteranmopeder till Ferrarin, säger Håkan.

Att äga och köra sportbil behöver inte vara så dyrt som alla tror. Men man gör klokt i att tänka på utgifterna.

– Fundera på driftkostnader, på service och tillgång på reservdelar. De italienska sportbilarna kan kosta 50 000 kronor per år att serva, medan andra är lätta att sköta på egen hand, säger Håkan.

Andra faktorer kan också påverka hur dyr bilen blir att äga - som hur mycket bilen ska köras eller storleken. Håkan tycker framförallt att man ska tänka på syftet med köpet:

– Ska bilen bara köras fina sommardagar eller även som bruksbil, kanske till och med fina vinterdagar? Ska två personer eller fler rymmas i bilen?

Hur skall man veta att det att det är en bra bil man köper?

– Använd ögonen, läs historiken eller anlita fristående värderingsmän som finns hos många försäkringsbolag om du känner dig osäker. M-test tycker jag också är bra för sportbilar, säger han.

För att inte bli lurad vid köpet är det viktigt att kolla att du köper bilen av ägaren och inte av någon bulvan. Begär alltid leg av säljaren. Se till att du fyller i ägarbytet/registreringsbeviset på just den bil du betalar för. Se också till att det blir postat.

Glöm inte heller att teckna åtmintone en trafikförsäkring för bilen samma dag du köper den, för att slippa betala höga premier till trafiksäkerhetsföreningen.

Försäkringen - kolla den noga

När man väl har hittat rätt bil ska man kolla upp olika försäkringar – noggrant, är Håkans bästa råd. Priserna och förutsättningarna skiljer sig enormt mycket. Jämför olika bolag. Hör även efter om det finns en märkesklubb för just din bil.

– De kan ofta tipsa om rätt försäkring. Kanske kan din bil entusiastförsäkras till en billig peng. Klubbarna kan också hjälpa till att hitta delar till din ögonsten, ordna med träffar och andra trevligheter, säger Håkan.

FAKTA

Expertens tips till ett bra sportbilsköp

Håkans bästa råd till en lyckad bilaffär

Leta annonser på nätet, tidningar och hos entusiastföreningar

Kolla så bilen inte har synliga fel

M-testa bilen om du är osäker eller anlita en värderingsman (kolla med ditt försäkringsbolag)

Se till att du köper bilen av ägaren - begär legitimation

Fyll i ägarbytet/registreringsbeviset på just den bil du betalar för. Se också till att det blir postat.

Teckna trafikförsäkring bums vid köpet för att slippa dyra merkostnader

Kolla reservdelar och servicekostnader - vissa märken är dyra att laga

Fundera hur bilen ska användas - kan avgöra priset för service och försäkring och om du tycker att köpet är värt pengarna

Försäkringen - jämför flera bolag. Märkesklubbar kan ge goda råd (veteranbilsförsäkring mm)

Håll bilen i fint skick. Det känns roligare när det är ordning på grejorna, och roligt ska det vara, det är hela meningen.

David Rosengren