Gröna snåldieslar från Volvo

Grönare varianter av C30, S40 V50 presenteras

1 av 4
MOTOR

Det har talats om det tidigare - att Volvo ska släppa snåla dieselversioner av C30, S40 coh V50.

Lagom före Paris-mässan presentarar Volvo i dag sina snålvarianter.

Märkta med DRIVe, som står för miljövänlig snålteknik, drar bilarna endast 0,44 liter (C30) och 0,45 liter (S40 och V50) per mil. CO2-utsläppen för de tre bilarna blir 115 gram (C30) och 118 gram (S40 och V50) per kilometer.

Samtliga tre modeller utgår från den C30 som visades som konceptbil på mässan i Frankfurt i höstas. Då visade man upp metoder som kunde sänka CO2-utsläppen. Dessa har man nu byggt in i de tre nya varianterna.

"Etanolen ute"

– Etanolen har nått sin peak. Nu vill man ha dieselmotorer som är snåla, säger Aftonbladets bilexpert Robert Collin.

Volvo har på flera områden lyckats begränsa bränsletörsten och därmed också utsläppen. För att nämna några ingrepp som minskar förbrukning och utsläpp har man man minskat luftmotståndet genom specialfälgar, förbättrad aerodynamik och sänkt chassihöjd. Bilarna levereras med lågfriktionsdäck för lägre rullmotstånd.

Bättre växellåda

På tekniksidan har man också förbättrat flera detaljer

– Bland annat har Volvo tagit fram en mycket bättre växellåda, som byter växel helt utan att den hackar, säger Robert Collin.

Dessutom har bilarnas drivlina fått sig en miljötrimning i form av optimerad motorkylning, motorstyrning och styrservo.

Med de tre nya varianterna vill Volvo visa att det inte är enbart små dieselbilar som har låga CO2-värden. Därmed hoppas man locka köpare som ställer större krav på utrymme.

De tre nya DRIVe-märkta bilarna klarar alla därmed nålsögat för miljöbilsklassning. Det betyder att vid köp av en sådan Volvo får man bl a 20 procent rabatt på skatten, 10 000 kr i miljöpremie. Lägg också till att man då kan parkera gratis i många kommuner i Sverige.

Bilarna kommer att premiärvisas i Paris från den 4 oktober då salongen öppnar.