Flyg från köerna i en Ferrari

Flygande bilen kan bli din - för 6,5 miljoner

1 av 3 | Foto: Moller International
MOTOR

"Det är en fågel...ett plan...nej, det är en flygande....Ferrari!!??"

Vi lär få vänta på att höra de orden från någon på gatan.

Men Bruce Calkins är mannen som vill påskynda det hela. Han lovar att bygga en flygande Ferrari för 500 000 pund, eller 6,5 miljoner kronor.

Den flygande bilen har ännu inte riktigt sätts lyfta fast konceptet funnits i böcker och på film.

Men inom två år kan den bli verklighet. Autovolantorn, som den kallas, skulle kunna bli de rikas sätt att kunna undvika köerna, skriver Mail Online.

Pris: 6,5 miljoner

Bilens skapare hävdar att den skulle kosta en halv miljon brittiska pund, eller 6,5 miljoner kronor. Byggd på en Ferrari 599 GTB och med åtta kraftiga fläktar med en effekt på 800 hästar, lyfter bilen till väders och ska i luften kunna nå hastigheter på upp emot 240 km/t. På marken ger fläktarna den en maxfart på 160 km/t.

– Väl uppe i luften manövreras bilen som en helikopter. Tippas nosen går den framåt, lutar man den åt sidorna så svänger den, säger Calkins

Vingarna fälls ut

Den stora bakspoilern fälls ut åt sidorna och förvandlas till bakvingar. De främre vingarna fälls ut från karossen precis framför framhjulen.

Enligt konstruktören Bruce Calkins ska armadan av fläktar drivas med hybridteknik och kraftiga elmotorer.

Ska man tro bilderna som visar modeller av bilen i vindtunneltester lär det behövas kraftiga fläktar för vingytan lär knappast vara det som håller bilen i luften.

Flyga till landet

Hela idén med den flygande Ferrarin uppstod när en framgångsrik rysk affärsman kontaktade den amerikanska flygfarkosttillverkaren Moller International och ville ha en lösning på sitt pendlande mellan kontoret i centrala Moskva och huset på landet.

Men med en rik mecenat eller inte - bolaget har ännu inte producerat ett enda fordon som kan kombineras med färd på landsväg och i luften.

”Möjlig att tillverka”

– Autovolantorn är möjlig att tillverka. Men att få flyga den i flera städer kräver nog en hel del anpassning av både miljö och regler. Men praktisk eller inte – tanken att lyfta över trafikköerna kittlar fantasin, säger Paul Moller, bolagets grundare och vd.

Läs mer om bilen på Moller Internationals hemsida