Mats tankar sin miljöbil med bensin

Bilister ratar E85 efter prishöjning - om plånboken får styra

Foto: carolina byrmo
Etanol för dyrt Mats Clarin, 63, taxichaufför i Stockholm, har valt att tanka sin miljöbil med bensin. "Jag förlorar 7000 kronor i månaden på att tanka etanol", säger han.
MOTOR

Etanolpriset skjuter i höjden.

Då kör svenskarna med bensin i miljöbilen.

–?Det känns som att skattefuska lagligt, säger taxichauffören Mats Clarin, 63.

Bensinbolagen har chockhöjt etanolpriset med 90 öre den här veckan. Det gör att det inte längre är lönsamt att köra etanolbil.

Bensin i stället

–?Ingen människa vill förgifta naturen. Men jag ser inga argument för att använda etanol när det nu har blivit så mycket dyrare, säger Mats Clarin, taxi­chaufför som kör miljöbil i Stockholm. Sedan prishöjningen har han valt att gå över till bensin.

I går kostade etanol 9,59 kronor litern. Men eftersom etanolbilar i genomsnitt drar 30 procent mer, sparar man mer än en krona per mil på att tanka bensin i etanolbilen.

Med bensin i miljöbilen kan man dessutom behålla förmåner som miljöbilspremier, gratis boendeparkering och slopad trängselskatt.

–?Det känns som att skattefuska lagligt när man tankar sin miljöbil med bensin. Men jag tycker inte etanol är ett bra alternativ för miljön eftersom det går åt så mycket energi som tas från fossila bränslen i framställningsprocessen, säger Mats Clarin.

En tredjedel

Gröna Bilister uppskattar att uppemot en tredjedel av etanolbilarna kommer att köras på bensin efter prishöjningen. Så var utvecklingen hösten 2006 då etanolen också var dyrare än bensinen.

Miljöminister Andreas Carlgren ville i går inte ge någon kommentar.

FAKTA

Fömåner som försvinner

Miljöbilspremien avskaffas

I dag får alla privatpersoner som köper en ny miljöbil 10?000 kronor av staten.

Regeringen har beslutat att avskaffa premien1 juli 2009.

Gratisparkering tas bort

I många kommuner får miljöbilar gratis eller billigare parkering. Nästa år tar flera kommuner bort detta.

Trängselskatt för alla

Bilar som drivs av etanol, biogas eller el slipper trängselskatt i Stockholm. Men efter 1 januari 2009 måste alla nya miljöbilar betala.

Etanol dyrare än bensin

Etanolpriset på 9,59 kronor per liter motsvarar ett bensinpris på 12,47 kronor. I går kostade 95-oktanig bensin 11,09 kronor.

Årslägsta för bensinen

Fallande världsmarknadspriser innebär att de ledande bensinbolagen sänker priset på 95-oktanig bensin med 20 öre per liter till 10:89 kronor. Det är årets lägsta notering.

Samtidigt sänks dieselpriset med 20 öre per liter till 12:19 kronor.