Audi R8 får en lillebror

Nya R4 kan se dagens ljus 2011

MOTOR

För två år sedan ryktades att den skulle vara klar till 2010. Sedan dementerades det från flera håll.

Nu surrar ryktet igen att den blir färdig 2011.

Nix, det handlar inte om Gaudìs kyrka Sagrada familia.

Utan om Audi R4, lillebror till supersportbilen R8.

Flera medier på nätet skriver om den nya Audin som ska se dagens ljus 2011.

Byggd på ny plattform och med en fyrcylindrig tvålitersmotor med turbo i enklaste utförandet hamnar den mellan Audi TT och R8 i rang.

Enligt uppgift har Porsche ett finger med i spelet kring den ny Audin. Bottenplattan ska enligt brittiska Autoexpress användas i kommande serier av Porsche Cayman och Boxster.

Utseendemässigt lär den nya R4:an blir mycket lik den större R8. Stora likheter lär finnas under skalet också: tvåsitsig bil med mittmonterad motor, fyrhjulsdrift och lättviktsmaterial. R4.an kommer också att förses med Drive Select-systemet som gör att dämpare, gasrespons och styrning kan anpassas efter underlag och körsätt.

Den nämnda tvålitersfyran kan få sällskap i modellprogrammet av en femcylindrig 2,5-liters direktinsprutad motor på 340 hästar. Motorn sitter i dag i TT RS. En stark snåldiesel skulle kan också bli aktuell liksom en stor V6.a. En sexväxlad låda lär bli standard men den sjuväxlade S-tronilådan kommer säkerligen att vara tillvalsutrustning.

Som om inte R4 skulle vara utmaning nog för konkurrenterna påstås också en R6:a kunna bli aktuell för att locka till sig kunder som gått och sneglat på Jaguer E-type.

Men R8:n då - är den satt på undantag? Nix.

Ska man tro Autoexpress så trycks den stora V12 TDI-motorn från Audi Q7 på 500 hästar i R8:an.