Snart tutar polisen - i din bilradio

Nytt varningssystem testas

MOTOR

Snart får du en varning i bilradion av polisen eller räddningstjänsten om deras framfart.

Många bilister hör eller ser inte när polisen eller räddningstjänsten rycker ut med sina tjutande bilar.

– En del hör oss inte alls. Andra blir lätt panikslagna, bromsar eller gör något annat som utsätter trafikanterna för fara, säger Lars Westerlund vid Räddningstjänsten i Enköpings och Håbos kommuner.

För att underlätta framkomligheten för polis, ambulans och brandbilar med blåljuset på vill flera att ordningsmaktens företrädare inför ett nytt radiosystem.

Test i sex veckor

Under sex veckor har ett australienskt företag testat det nya radiosystemet hos räddningstjänsten i Enköpings och Håbos kommuner.

– Vi är mycket nöjda och vi nästan grät när utrustningen plockades bort ur våra bilar, säger en överväldigad Lars Westerlund.

Söker tillstånd

Rikspolisstyrelsen och Räddningsverket ska ansöka hos Post-och telestyrelsen om att få använda tekniken på flera platser i landet.

– Om utrustningen får användas i Sverige ska vi se över om det är något för oss, säger pressekreterare Elin Almqvist vid Rikspolisstyrelsen.

Varna i radion

Med hjälp av den nya tekniken kan utryckningsfordonen inom en radie av drygt 300 meter avbryta bilisternas radiolyssnande och varna dem. Förutsättningen är förstås att bilradion är påslagen.

TT