Klippläge på törstiga modeller

”Större lyxbilar sjunker fortast”

Foto: SARA RINGSTRÖM
MOTOR

Sälja bil i?dag är inte lätt.

Bilhallarna dignar både av nya och begagnade bilar, samtidigt vågar sig extremt få kunder dit.

Även på privatmarknadens mecka, Blocket.se, är utbudet enormt och ska man få något sålt gäller det att sticka ut.

Köparen äger marknaden, särskilt om man är sugen på något mindre politiskt korrekt som en stor suv eller en törstig limo.

–?Priserna har gått ner med sex till tio procent under 2008 och vi tror på en fortsatt nedgång med möjlig avmattning under nästa år. Men för närvarande ser vi inget slut på nedgången, säger Mathias Björkman, vd på Bilpriser.se.

Snabb nedgång

Hittills i år har Bilpriser gjort över 3,6 miljoner värderingar så man har full koll på marknaden och prisläget på begagnade bilar.

Nedgången gäller inte bara suv­ar och lyxbilar som alltid tappat snabbt i värde.

–?Större lyxbilar sjunker fortast men vi ser även en stark nedåt­trend för bilar som Mercedes E-klass och Audi A6 fram till årsmodell -05.

I begspecialen som vi presenterar har vi vinterduglighet i åtanke men lyfter även fram ruskigt prisvärda bilar. En av dessa är Saab 9-5 och Mathias bekräftar att bilens värde faller som en sten, 11 procent bara från maj till september.

Motsatt trend på miljöbilar

–?Vi kan också hitta klipp i vår statistik, den som köpte en begagnad Prius i maj kunde sälja med vinst i september. Miljöbilar och alla typer av snåla bilar är det man bör satsa på som begköpare för att hålla värdet uppe.

Och till sist ett tips till alla säljare:

–?Försök att sticka ut med annonsen, bra beskrivning och bra bilder och lägg även lite extra krut på att göra bilen fin.

ARTIKELN HANDLAR OM