Unik flygbil till salu

Pris: 26,5 miljoner

Vingar på bilen är ingen ny idé. Aerocaren byggdes 1956. Nu kan du köpa den – för 26,5 miljoner.
MOTOR

Korsa en gammal liten minibil med en Cessna och du får en Aerocar från 1956. Den garanterat unika julklappen finns att köpa på eBay.

Att få ner den i julklappssäcken lär inte bli det enda problemet. Säljaren vill nämligen ha 26,5 miljoner dollar för den.

Klicka på bilden för att göra den större.

Vi lär inte se många sådana här tingestar på vägen - eller i luften. Endast sex lär ha byggts. Nu när den dök upp på eBay har den som är stadd i kassan chansen att köpa ett stycke historia.

Aerocaren byggdes 1956 och flögs senast på 1970-talet. Av bilderna att döma har den stått väl skyddad för tidens tand och verkar vara i sällsynt gott skick.

Nyskapande formgivning

Ekipaget var banbrytande i sin formgivning under 1940-talet då den designades.

Bakom förarsätet finns en motor från tillverkaren Lycoming, som också gjort motorer till legendariska bilar som Cord, Duesenberg och Auburn. De 135 hästarna ger den en fart av strax över 100 kilometer i timmen på väg och ungefär det dubbla i luften. Bilens framhjulsdrift var en unik konstruktion för mer än 60 år sedan.

Vingarna på släp

De löstagbara vingarna transporteras på ett litet släp efter bilen när de inte används. På fem minuter kan en person montera vingarna på plats. Propellern som skjuter på i luften monteras längst bak på flygplansaktern.

Besiktades 2006

Senast fordonet var inne på en årlig genomsyn var 1976. Men 2006 fick den en inofficiell granskning av en flygsäkerhetsorganisationen FAA.

Bilen är inget för storfamiljen, men en pärla för den förmögne excentrikern med fallenhet för flygmojänger.