Sällsynt Bugatti ska säljas

Utgångspris: 35 miljoner kronor

Foto: ap
Nu ska den sällsynta Bugattin säljas. Utropriset är satt till 35 miljoner kronor.
MOTOR

I nära 50 år samlade en bil av modellen Bugatti 57S Atalante damm i ett garage i Newcastle.

Nu auktioneras den ut – med ett utgångspris på 35 miljoner kronor.

Garagestädningen gav god lön för mödan. När Bugattin hittades i ett garage av arvingar efter ägaren som gått bort fick upptäckten stor uppmärksamhet runt om i världen. Bilen är nämligen en mycket sällsynt modell som bara finns i 17 exemplar, och den hade inte använts sedan 1960.

Visste om dyrgriparna

Ägarens syskonbarn uppger för tidningen Evening Chronicle att släktingarna visste att han hade en Bugatti, men att ingen visste vad den var värd.

På lördagen auktioneras bilen ut i Paris. Utgångspriset är 35 miljoner kronor, men den förväntas gå för uppemot 70 miljoner kronor, skriver Evening Chronicle.

”Inte värd pengarna”

– Jag tycker inte att den är så fin att den förtjänar det priset, säger Per Henricsson, ordförande i Automobilhistoriska klubbens Bugattisektion.

Enligt auktionsfirman ska endast en handfull människor ha känt till bilens existens, men det avfärdar Per Henricsson.

– Inom Bugattikretsar var det väl känt att den fanns där.

Knappast till Sverige

Även om bilen är mycket speciell har han svårt att tro att det finns någon i Sverige som är intresserad av att köpa den.

– Det är fruktansvärt mycket pengar, men det blir intressant att se vad priset hamnar på.

FAKTA

Bugatti

Bugatti är en fransk bil som tillverkades av Automobiles E. Bugatti, Molsheim, åren 1909–1956. Därefter upphörde bilproduktionen. År 1998 köpte Volkswagen-koncernen rättigheterna till bilmärket och återupptog tillverkningen.

Ettore Bugatti utvecklade ett flertal sport- och racerbilar som under 1920-talet dominerade motorsporten.

De Bugattibilar som har producerats efter år 2000 har hört till världens mest extrema serietillverkade sportbilar. Ett exempel är Bugatti Veyron, som har en maxhastighet på drygt 400 kilometer i timmen och ett pris på cirka 10 miljoner kronor.

Källa: Nationalencyklopedin.

TT