Så mycket är din bil värd efter tre år

Unik lista: sök värdet på din bilmodell

MOTOR

Första gången du kör din sprillans nya bil kan du bildligt talat se hur tusenlapparna fladdrar ut genom bilfönstret.

På nya bilar är värderaset dramatiskt de första åren.

Men det finns modeller som behåller värdet längre än andra.

I vår exklusiva lista kan du själv jämföra hur värdet sjunker beroende på bilmärke, modell och körsträcka.

Mathias Björkman, VD Bilpriser.se.

Sajten Bilpriser.se gör prognoser för hur mycket en nyköpt bil är värd tre år senare. Värderingstjänsten är en betaltjänst för bilhandlare, banker, finansbolag, försäkringsbolag med mera. Men Aftonbladet Plus kan nu erbjuda dig den unika listan – som vägleder dig både då du ska köpa och sälja bil.

Vad ska man allmänt tänka på när man köper ny bil?

– Dels tänka på hur länge man ska ha bilen och vad köparna vill ha för bilar då. Trenden är att konsumenten väljer bränslesnåla bilar framför valet av bränsle. Vi tror även på miljöbilar, framförallt gashybrider och elhybrider. Här spelar framtida subventioner en viktigt roll. Det är också viktigt att jämföra den extra investeringen vid köp av tex en gashybrid eller en diesel mot vad du kan få ut när du skall sälja, säger Mathias Björkman, VD på Bilpriser.se.

Köper verkligen folk nya bilar i dag över huvudtaget?

– Nybilsförsäljningen har sjunkit ordentligt. Men priserna på begagnatmarkanden har stabiliserats jämfört med fjärde kvartalet 2008. Januari månad har varit en rekordmånad för auktionsförsäljningen på vår sajt som säljer begagnade bilar – med över 1500 sålda bilar.

Tänk på extrautrustningen

Vilken extrautrustning du väljer till din bil har också stor betydelse för hur mycket bilen är värd på begagnatmarknaden efter några år.

Men vilken utrustning ska man satsa på?

– Det gäller att satsa på den utrustning som höjer bilens pris när den ska säljas och som faller i värde i samma hastighet som bilen. Kombiutförande är ett smart drag som lönar sig i ett kombiland som Sverige. För bilar som har tre dörrar i grundutförande så lönar det sig även att satsa på en femdörrarsbil. Då blir urvalet större, fler kan tänka sig att köpa bilen, säger Mathias Björkman VD på Bilpriser.se och fortsätter:

– Säkerhetssystem som till exempel antisladdsystem och luftkonditionering kan också vara bra att satsa på.

En del extrautrustning sjunker i värde snabbare än bilen i övrigt. Vad ska man undvika?

– Undvik ”lyxpaket", satsa istället på standardutförande. Stora musikanläggningar sjunker snabbt i värde. Likaså fälgar på 18 tum och uppåt som är dyra att underhålla. Detta tycker folk ofta är onödigt , säger Mathias Björkman.

FAKTA

Tänk på ...

Undvik extrautrustning som minskar betydligt snabbare i värde än bilen i övrigt. Hit hör vanligtvis elektronisk utrustning. Även regnsensor, parkeringshjälp, CD-växlare och automatisk avbländarbackspegel.

Sportchassi, taklucka och navigator är annat man bör undvika om man vill undvika en kraftig värdeminskning.

Satsa på extrautrustning som följer bilens värdeminskning. Hit hör bland annat luftkonditionering, farthållare, dragkrok och antisladdsystem. Läderklädsel, fyrhjulsdrift och automatlåda kan också höra dit om inköpspriset inte är för högt.

Bilpriser.se

är ett fristående bolag inom KVD-koncernen (som säljer begagnade bilar) som till huvuddelen ägs av Sjätte AP-fonden. Tjänsterna omfattar allt från automatisk bilvärdering på internet till manuell värdering av enstaka bilar och hela vagnparker.

Bilpriser PRO

(”Prognos för restvärden”) är en avancerad tjänst med automatisk bilvärdering på Internet. Det som räknas ut är vad du får för din nyinköpta bil om du lämnar in den i dag. Det är en betaltjänst som användarna abonnerar på och tjänsten vänder sig i första hand till bilhandlare, vagnparksägare, finans- och försäkringsbolag samt andra professionella användare som vill värdera, köpa in och sälja bilar till rätt pris.

ARTIKELN HANDLAR OM