SUV för snömän

Skoda Yeti ny familjebil med suvattityd

Foto: ap
Skoda Yeti - familjebil med terrängambitioner
MOTOR

Snömannen Yeti och hans pälsklädda entourage presenterar Skodas nya bil i den allt mer växande kompakta crossover-klassen.

En bilklass man skulle kunna beskriva som mindre familjebussar med suvattityd.

Fyrhjulsdrift är inte alltid nödvändigt i klassen, men Skoda erbjuder det på de motorstarkare versionerna.

Yeti skulle egentligen inte visas på Genevesalongen, men Skoda ändrade sig i sista stund och tur var väl det för Yeti känns som en trevlig bil.

Design man känner igen

Bilen är 4,2 meter lång och har tydlig Skodadesign.

Interiören andas faktiskt lite Audi vilket känns mycket lovande och man sitter bra både fram och bak. Sätena bak är tre och kan justeras individuellt precis som på Roomster.

Brett motorprogram

Bilen erbjuds med ett brett motorprogram med två bensinmotorer och tre dieselmotorer.

Mest intressant i är Volkswagenutvecklade 1,2-liters bensinturbon på 105 hästar som dock innebär enbart framhjulsdrift. Vill man ha fyrhjulsdrift och bensindrift finns TSI 160 hk.

Dieselutbudet är 2.0l TDI CR 110 hk (framhjulsdrift eller 4x4), 2.0l TDI CR 140 hk (4x4) och 2.0l TDI CR 160 hk (4x4)

Flexibelt bagageutrymme

Den totala bagagevolymen på Skoda Yeti är flexibel - från 405 liter i dagligt bruk och upp till 1760 liter om baksätet plockas ur. Bilen är utrustad med ett lastskydd och ett lastnät som tillsammans med förankringsringar säkrar lasten ytterligare. Med ett enkelt handgrepp går baksätet att flytta fram och på så sätt skapa ytterligare lastvolym.

Yeti kommer även att erbjudas med DSG automatisk växellåda samt manuell. Beräknad introduktion på den svenska marknaden är oktober månad 2009.