Mackdöden berör – det syns i inboxen

MOTOR

Mackdöden i glesbygden engagerar och berör inte bara de få tappra som bor kvar, och som blir av med sina mackar i allt snabbare takt.

Sen jag skrev om eländet förra veckan har jag fått brev från hela Sverige och från svenskar utomlands.

Jo, och ett par mejl från en indignerad mackhandläggare på näringsdepartementet.

”Jag såg att du ... fortsätter att odla myten om att orsaken till mackdöden är pumplagen, trots att utredning efter utredning pekar på helt andra orsaker”, skriver han och fortsätter:

”Sen utgår hela diskussionen om pumplagen ofta ifrån att människor på landet inte vill köra miljövänligt. Det vill dom visst, bara dom ges samma chans att göra det som människor i stan och det är också idén med pumplagen. För att inte tala om alla stadsbor som semestrar i gles- och landsbygder. ”

Men vem säger att glesbygdsbor inte vill vara miljövänliga?

Glesbygdsbor lever ofta i ett med naturen, de fiskar och jagar, odlar för husbehovet och de konsumerar mindre strunt än stadsbor.

Att bilister i glesbygden inte gått på etanolmyten är ju inget negativt utan visar att de inte är lika lättlurade som stadsbor.

Och när det gäller stadsbornas svårigheter att tanka etanol på semestern är det knappast något problem. Etanolbilsägarna vill ju inte ens tanka etanol i stan längre. När det blev billigare med bensin försvann miljösamvetet.

Men jag har fått roliga, uppfinningsrika brev också. Här är ett par:

Klaes Langsjö i Ljungbyhed föreslår att glesbygdsmackarna börjar sälja rapsolja i jeepdunkar. ”Investeringen är blygsam, ett mindre antal tiolitersdunkar borde räcka om man sätter literpriset tillräckligt högt, 299.50 för en dunk, till exempel. Det är dyrt, men knappast något överpris, utan helt i Miljöpartiets linje att bilbränsle ska vara dyrt.”

Arne i Falun är inne på samma linje, men föreslår etanol i dunkarna.

”Det står ingenstans att bränslet måste förvaras i cisterner. Och inte heller att det alltid måste finnas tillgängligt. Tar det slut så tar det slut. Då får man vänta tills macken fyller på förrådet.”

Tyck till i Collins blogg

FAKTA

Sagt på bloggen

TUMMEN UPP!

Tänk på oss, MP!

Miljöpartiet driver sin linje utan tanke på hur andra drabbas, allt för att kunna känna sig självgoda.

TUMMEN NER!

Naiva politiker!

Milda makter, man häpnar över den otroligt naiva inställningen från våra politiker som tyvärr nästan till 100 procent bor och verkar i Stockholmsområdet. Därför har man inte en susning om hur transporter och billivet fungerar i övriga Sverige.