Nu kommer Hundkojan med elmotor

500 bilar rullar på prov i USA

MOTOR

BMW planerar nollutsläppsbilar

Just nu rullar 500 Mini med eldrift i Kalifornien.

Men BMW planerar en hel flotta med extremt låga utsläpp för de kommande åren.

Mini E EV heter den elkonverterade versionen av lilla Mini som 500 kunder just nu får testa i Kalifornien och som snart även ska börja rulla i Berlin och München.

Detta är bara en start, ett projekt för att samla kunskap, för enligt nättidningen just-auto.com planerar BMW för ett brett modellutbud av nollutsläppsbilar inom de närmsta, fyra, fem åren.

"i" kort och gott

Projektet kallas kort och gott för ”i” och första bilen efter el-Minin kallas för närvarande Megacity enligt Norbert Reithofer, vd för BMW.

– Det här blir vår första flotta av lågutsläppsbilar. Kunderna ska kunna välja mellan helelektrisk drivning och en mycket effektiv förbränningsmotor, berättar Reithofer för just-auto.com <http://just-auto.com> .

Oklart vilket märke bli elektriskt

Han bekräftar också att produktionen kan starta runt 2011-2012. Något beslut om hur Megacity ska se ut eller för den delen vilket av BMW:s fyra märken som bilen ska produceras som.

”Vi ligger före konkurrenterna”

– Mini E EV är vårt första steg och vi ligger före konkurrenterna. Men elbilar klarar inte våra krav på mobilitet idag och det är fortfarande många olösta frågor kring tekniken, batteriernas livslängd och infrastrukturen. Just nu går alla tillverkare och även samhället igenom en process där vi lär oss och det är nödvändigt, säger Reithofer.

Han påpekar också att en hel del ansvar för att utvecklingen ska ta fart ligger på politisk nivå och att det åtminstonne krävs beslut på EU-nivå.