"Etanol är inte framtidens bränsle"

Ny miljöbilsmässa startar idag

MOTOR

Miljöbil 2008, Sveriges första mässa enbart för miljöbilar, öppnar idag i Sollentuna. Fram till lördagen den19 januari kan hugade spekulanter syna, känna och provsitta etanol- diesel- hybrid- och biogasbilar av alla dess slag.

Foto: AP
Skodas miljöbil.

– Jag märkte att intresset för miljöbilar växte otroligt mycket under 2007 och de flesta tillverkare och importörer har idag miljöbilar i sitt sortiment, säger Johan Grape, som tog initiativet till att starta mässan.

Mässan vänder sig till privatpersoner, företag och kommuner som funderar på att köpa miljöbil någon gång 2008.

– Andra mässor som har haft miljötema har ofta haft en framtidsvision, man har visat bilar som kan komma på marknaden 2010. Men på vår mässa ska man kunna komma hit, titta, känna och provsitta bilarna och sedan gå direkt till sin återförsäljare och beställa den bil man gillar bäst.

Bästa miljöbilen

Men vilken bil är då bäst för miljön? Enligt Johan Grape beror det på var du bor.

– Bor du till exempel i Norrland är någon av de nya dieselbilarna ett bra alternativ. De har partikelfilter och släpper ute lite koldioxid. Etanol kan vara svårstartat när det är kallt och uppe i Norrland finns det ont om tankningsmöjligheter för biogas, säger Johan Grape.

Men Längre söderöver och i Stockholm är biogasdrivna bilar eller hybridbilar bra. Etanol tror Johan Grape däremot inte på.

– Jag tror inte att etanol är framtidens bränsle. Jag tror att det den bara finns i ett övergående skede. Däremot tror jag mycket på biogas, där man använder spill, till exempel från slakthus, för att producera gas man kan köra på.

FAKTA

Nya bilar presenteras på mässan:

Hyundai i10 SE (bensin)

Opel Corsa 1.3 CDTI Enjoy Ecoflex (diesel)

Seat Leon Multifuel (etanol)

Skoda Fabia Greenline (diesel)

Volkswagen Golf Blue Motion (diesel) och Golf Variant Multifuel (etanol).

Läs mer om Miljöbil 2008 (öppnas i ett nytt fönster)