Rätta miljöbilen för barnfamiljen

1 av 3 | Foto: Foto: LASSE ALLARD
SVÅRT VAL Etanol, gas eller hybrid? Camilla Svärd och Johan Nordström (med sonen Alex, 1) tycker det är svårt att välja miljöbil. Experten Jakob Lagercrantz ger dem lite tips på vägen.
MOTOR

Kört fast i miljöbilsdjungeln?

Aftonbladet guidar dig.

Här får familjen Nordström-Svärd hjälp att välja rätt.

Miljöbilsmässan i Sollentuna är Sveriges första i sitt slag. Camilla Svärd och sambon Johan Nordström, med ettårige sonen Alex, ser sig nyfiket omkring.

– Vi behöver en större bil för att få plats med barnvagn, barnsäng och allt sådant. Volvo V40:n som vi har nu är för liten, säger Johan.

– Och när vi ändå ska skaffa ny bil vill jag att den ska vara miljövänlig också, säger Camilla.

Fundera på bilpool

Aftonbladet såg till att Jakob Lagercrantz, ordförande i organisationen Gröna bilister, fanns på plats för att hjälpa dem att välja:

– Det första ni borde fråga er är om ni verkligen behöver en bil. Om ni inte kör så ofta kanske ni tjänar på att gå med i en bilpool och ha bil bara när ni behöver.

Camilla och Johan nickar instämmande – de har båda gångavstånd till jobbet och kör mest under helgerna.

Kan vara svårt att tanka

– Men om ni nu vill ha en bil måste ni ta ta hänsyn till var ni bor. Miljöbilar som drivs av biogas är jättebra ur miljösynpunkt, och det finns många tankställen på västkusten. Men i Stockholm kan det vara enklare att tanka etanol. Och i Norrland är tankställena för biobränsle så få att det kan vara bäst att välja en snål bil som körs på vanlig diesel, säger Jakob Lagercrantz.

Stockholmsborna Camilla och Johan lyssnar uppmärksamt. Och till sist verkar en viss Saab falla dem i smaken.

– Men vi får se, det är ett svårt beslut, säger Camilla.

FAKTA

Expertens bästa tips: 3 modeller som funkar

Ford Focus 1.8 FFV

”Bra pris och går på etanol. En gasbil hade varit ännu bättre ur miljösynpunkt, men tankställena för gas är färre i Stockholm där ni bor. Etanol kommer ni inte att ha problem med att tanka.”

Peugeot 307 Bioflex

”Också en etanolbil. Den har bättre utrymme än Forden, bra för barnvagnen. Och den ligger på en bra prisnivå.”

Saab 9-5 Biopower

”Bra med utrymme och en mycket säker bil. Men den är lite dyrare. Å andra sidan finns det många begagnade bilar av den här modellen att köpa, det blir billigare. Och den går också på etanol.”