Nya Porsche- chefen städar bland modellerna

Vill fasa ut stora bilar

1 av 3
Porsche Panamera
MOTOR

Senaste tiden med Porsche och Volkswagen har varit en närmast komisk såpa. Först ska lilla Porsche köpa jätten VW, men det misslyckas och blir tvärtom.

Och när Porschechefen Wendelin Wiedeking får foten kan VW bygga upp en ny strategi för de kommande 5-10 åren för sportbilstillverkaren.

Nu har VW-meister nummer ett, Ferdinand Piech, bestämt att slänga Wiedekings planer överbord. Porsche ska istället tillbaka till rötterna och fokusera på att vara ett seriöst sportbilsmärke.

SUV:ar ut - sportbilar in

Tunga suvar och sedaner byts mot en liten lätt folksportbil och en snordyr supervagn. Wiedekings plan var att bredda Porsche och han började med Cayenne som trots mycket skäll för att inte vara en riktigt Porsche sålde så in i norden tills finanskrisen satte stopp. Då kom Panamera, Wiedekings nästa grandiosa projekt. Ännu en bil som gick i motsatt riktning mot vad puristerna önskade.

Ny plattform

På nya VW-plattformen ”Modular Sportscar Structure”, MSS, ska en ny Porsche uppstå. Det blir i så fall en bil under dagens Boxster/Cayman. En lätt och förhållandevis billig folksportbil, en biltyp som Porsche knappast är obekant inför (t.ex. klassikern 356).

Märken ses över

En efterföljare till superbilen Carrera GT är också att vänta men där är allt lite mer luddigt och förmodligen beror det på att VW måste fundera noga så att man inte tar från den egna kakan (Audi, Lamborghini, Bentley och Bugatti).

Enligt vår källa, Brittiska tidningen CAR kan man också tänka sig att VW kommer att använda Panamera-plattformen till någon av de andra märkena. Det har snackats länge om en fyrsitsig Bugatti och Bentley behöver följa upp Continental framöver. Men att bygga den läckra fyrsdörras Lamborghini Estoque på Panamerabas är inte aktuellt enligt en källa i företaget.