”Nu har alla en elbil”

Robert Collin chattade från Frankfurts bilsalong

Foto: Lennart Pettersson
Aftonbladets bilexpert Robert Collin.
MOTOR

Robert Collin säger: Bilsalongen i Frankfurt har hållit på sen i morse, med tjuvstart i går kväll, och det är HETT! Saab är hett, kineserna är heta och det är olidligt varmt i mässhallarna. Jag säger på en gång - jag har inte hunnit se så mycket, det har mest varit volvo och Saab. Men frågas på så får vi se vad jag kan svara på.
Jensa säger: Vilken är största nyheten i år?
Robert Collin säger: Tyskarna tycker kanske att det är nya Måsvinge-mersan, Mercedes SLS. Jag finderar på en ickenyhet - varför är kineserna inte här?
JJ säger: Vad är det som är så hett med Saab?
Robert Collin säger: Ägarfrågan och framtiden, förstås. Vilken roll får kineserna, hur svenskt är Saab om några år, räcker nya 9-5 för att få igång försäljningen och äntligen få vinst.
Bengt säger: Kommer Volvo med någon ny bil?
Robert Collin säger: Inte här på mässan. Lite nytt i fronten på C70 och C30, sänkt förbrukning på C30, till 99 g/km och laddhybriden som ju redan visats i Stockholm.
ronny säger: Tjena Robert. Finns det några spännande nyheter för oss som inte har så mycket pengar över till bilköp?
Robert Collin säger: Tja, vad ska man säga om Skoda Superb kombi, en bjässe till lågpris. Men inget riktigt lågpris. Nej.
Sofia säger: Jag har en Mini kommer det nån ny sån?
Robert Collin säger: Ingen helt ny bil, men ett par konceptbilar, framtidsvisioner, alltså. En tvåsitsig cab och en kupé.
Krille säger: Hej Robert. När kommer första diesel-elhybriden ut i svenska butiker?
Robert Collin säger: Peugeot kommer med sin 3008 dieselhybrid 2011 i mars
säger: Tja Robban! vad tycker du om måsvingen då?
Robert Collin säger: Har inte sett den. Klassikern var ju grym. Den har jag faktiskt kört! Men ofta är retrobilar roligast på salongen, sen när de kommer ut i trafik bleknar de ofta.
Ove J säger: Det verkar vara mycket sportbilar i år igen. Hur är det på miljöbilssidan?
Robert Collin säger: "Alla" visar något elektriskt. Elbil eller någon variant på temat hybrid.
Bagarn säger: Vilken är fetaste bilen (=flest hästar)
Robert Collin säger: Bentley Mulsanne verkar ligga bra till, en helt ny bil men med den gamla V8:n.
JJ säger: Snålt och sniket är trenden, men finns det nåt kul som bryter mallen?
Robert Collin säger: Det är ju det som gör bilsalongena så roliga - att det trots en huvudfåra, där alla håller till, spretar åt alla möjliga håll. Trabbins återkomst, med elmotor piggar upp.
Börje K säger: Är det mycket snack om vem som ska köpa Saab och Volvo?
Robert Collin säger: Jag lovar. De svenska näringslivsjournalisterna, och det är fler här än någonsin, pratar inte om annat. Men när jag frågade Volvo-chefen sa han inte ett knyst. "Nej, jag pratar inte om eventuella köpare". Saab-chefen var mer frispråkig och tycker att Beijing verkar bra.
Lyxunge säger: Presenterades någon ny bil med wankelmotor?
Robert Collin säger: Det tror jag knappast. Skulle ha varit Mazda då, men nej, inte vad jag hört.
säger: Vilka köpare skulle du välja om du fick bestämma över Volvo och Saab
Robert Collin säger: En europeisk biltillverkare till Saab, gärna Fiat, jag tror att de hade kunnat fungera bra ihop. Volvo? Stanna hos Ford? Kanske, trots att Ford inte varit så bra ägare. Kinesiska Geely som det pratas mest om nu? En högoddsare som kan blir riktigt bra. Om vi har tur.
Lule säger: Hur verkar de kinesiska bilarna?
Robert Collin säger: Det är rena skiten, och jag gissar att det är därför inga kineser ställer ut här i år, de vågar inte visa upp bilarna. De är illa hopskruvade, materialen är tokbilliga, lacken ojämnt pålagd, det luktar plast inne och krocksäkerheten är usel. Men - de blir snabbt bättre.
bugi säger: Vad är största nyheten iår?
Robert Collin säger: Svarade jag inte på det nyss. Måsvingen, kanske. För oss svenskar är det Saab 9-5.
jeepìgare säger: Hundai har en ny jeep. Nåt att ha?
Robert Collin säger: Jag ska dit så fort vi chattat klart. Den ser bra ut och koreanerna håller på at bli riktigt duktiga. Det har snackats om Haldex-koppling istället för koreanernas eget system för 4WD, bara det talar för bilen. //Robert rättar i efterhand: har kollat upp det här nu, och det stämde inte med haldex.//
Matte säger: Vad har Ferrari, Porsche, Lambo?
Robert Collin säger: MASSOR! Ferrari visar superläckra 458 Italia, Lambo en cab på Reventon och en helt ny bil och Porsche kompromislösa 911 GT3.
karl säger: Finns det några snygga småbilar?
Robert Collin säger: VW Up ser riktigt läcker ut. Den rullar snart förbi på en gata nära dig.
Utube säger: Du som gillar franskt, vad händer hos Citroën?
Robert Collin säger: Ska dit och provsitta nya C3 och kolla ut genom den gigantiska vindrutan. Jag tror inte man vill ha stenskott.
säger: varför har inte Volvo något nytt. Det hade de ju behövt i krisen...
Robert Collin säger: Egentligen är det ingen vidare tajming att komma med nyheter mitt i krisen, för när tidernas blir bättre och folk köpsugna, så är bilarna redan gamla. Jag säger bara - tur att Saab inte hade 9-5 och 9-4X klara för ett halvår sedan, det hade slutat helt på tok för saab. Nu har de ett par fräscha bilar i startgroparna. Samma med Volvo. I vår kommer nya S60, perfekt!
Dennis säger: Visar GM något nytt eller de tyst från USA?
Robert Collin säger: Knäpptyst. GM Detroit är inte här alls, inte ens cheferna.Ingenting.
Laban säger: Är mässan precis lika stor och galen som vanligt?
Robert Collin säger: Den är STÖRRE, med en helt ny hall ännu längre bort. Men det finns en del ledigt utrymme på övervåningen i hallarna, så det är faktiskt färre utställare än vanligt. Glesare - men längre att gå. Ohc kanske lite mera budget över det hela.
bugi säger: Kan man provsitta i alla bilarna?
Robert Collin säger: Tja, en del som ferrari och andra lyxbilar är låsta, ja, det är så illa så man kommer knappt in i montern ens. Men nu går det, nu när det bara är journalister här. Sen när allmänheten släpps in blir det nog fler som låser bilarna.
Max säger: OK. Du har 1 000 000 kronor. Vilken bil tar du med dig hem?
Robert Collin säger: Man får knappast en Ferrari California för en miljon, Men en lättvikts-Miata får man, och en massa pengar över. En sån får det bli!
rìcker nya 9-5:an till mot konkurenterna säger: Kommer du in i MB:s monter ?
Robert Collin säger: Jo då, men jag är övervakad,
säger: Vad kommer japanerna med?
Robert Collin säger: Hybrider, lättviktsbyggen, men inte de riktigt stora nyheterna.
bugi säger: Jag ska åka ner på fredag till söndag räcker en hel lördag?
Robert Collin säger: NEJ! En dag är du chanslös. Då måste du ha en grym strategi, ha råkoll, inte stanna och titta på dökött. Bara välja ut det du är riktigt intresserad av. Tänk på att dricka mycket. Det behövs här.
säger: Tycker du om SAAB nu, du som är så negativ när det gäller SAAB?
Robert Collin säger: Jag är inte negativ, jag gillar Saab. men man måste vara realist. Jag hoppas Koenigsegg får ordning på affärerna och att kineserna är snälla med mycket pengar och inte för mycket toppstyrning (för de lär inte näja sig med att vara "minoritetsägare"). Då kan det gå bra.
cirtap säger: är 9-5 precis så stor som alla säger?
Robert Collin säger: Större! Men märkligt låg i tak i baksätet, och med lågt skuren dörr som gör det ännu trängre.
Moderator säger: Sista frågan:
Per Karlsson säger: Vilken är den absolut finaste bil du sätt än så länge?
Robert Collin säger: Här på mässan? Jag vet inte, har inte hunnit runt i så många hallar än. Så det var ett rätt trist och rumphugget slut på chatten. Du får köpa biltidningen den 1 oktober, då har jag sett allt, då vet jag.
Moderator säger: Tack alla som frågat och tack Robert för den här gången. I morgon kommer Martin Ström att chatta från Frankfurt klockan 13.00. ställ alla frågor om sportbilar och superbilar till honom då!