Konceptbilen blir verklighet

Unika bilder på kommande Volvo S60

1 av 3
Nya S60 – visas i Genève i vår.
MOTOR

Vill du se nya Volvo S60?

Då kan du åka till bilsalongen i Genève om ett halvår.

Eller också bara titta på bilderna här intill.

Volvo hade flugit över en S60 till Los Angeles, Kalifornien, för att under en månad ta alla bilder inför lanseringen i mars.

Det var då en medlem i fototeamet tog några extra kort för eget bruk – och bilderna läckte ut.

Uppgifter på nätet antyder att bilen fortfarande är lätt kamouflerad, men tejpen och plastbitarna på bilderna är faktiskt där för att skydda bilen från repor under transporten.

Bara lite modifierad

Aftonbladet följde bygget av S60 Concept i höstas. Den bilen visades i Detroit i januari och produktionsbilen skiljer sig nästan inte alls från showbilen. Takhöjden bak är lite bättre, bilen är ett par centimeter smalare, överhänget bak lite större och grillen en aning modifierad.

Och självklart har den helt normala bakdörrar och inte showbilens dörrar som öppnades åt fel håll. Men i stora drag är det samma bil som vi redan sett på bilsalongen i Detroit. Den går i produktion om ett år.

Bensin – trots allt

S60 får en helt ny direktinsprutad bensinmotor (nej bensinmotorn är inte död) med cylindervolymen 1,6 liter och effekten 180 hk. Den blir cirka 20 procent snålare än dagens bensinmotorer med motsvarande effekt.

Ökad säkerhet

Volvo introducerar också ny unik säkerhetsutrustning i bilen. Nya stadsjeepen XC60 bromsar ju automatisk om bilen framför stannar till, men klarar inte av att upptäcka en människa som går ut på övergångsstället. Det ska dock S60 fixa, lovar Volvo – som första bil i världen.

S60 har formgivits under förre designchefen Steve Mattins ledning. Formerna är mer böljande än vi är vana med hos Volvo. Mindre boxiga, som Mattin sa.