Bilbranschens ras kan vara över

Stabilare försäljning under oktober

MOTOR

Raset för bilförsäljningen tycks vara över. I oktober stabiliserades försäljningen.

Men för Saab fortsätter raset.

– Folk vill se att Saab kommer i hamn, säger informationschefen.

Hittills i år har nybilsregistreringarna rasat med 20,7 procent jämfört med samma period i fjol. Men i oktober stannade nedgången av ordentligt. Oktoberregistreringarna landade på 21 783 nya personbilar, en minskning med 2,3 procent jämfört med motsvarande månad förra året.

Låmgsam återhämtning

Enligt Bil Sweden bekräftar utfallet i oktober trenden med en successiv återhämtning på personbilsmarknaden.

"Tar man hänsyn till att det var en registreringsdag mindre i oktober i år, så hade vi en liten uppgång av registreringarna i oktober", skriver Bil Swedens vd Bertil Moldén.

...men inte för Saab

Antalet nyregistrerade Volvo-bilar minskade med 2,8 procent till 4 355 i oktober. Men för Saab Automobile fortsätter raset. Bara 588 Saab-bilar nyregistrerades i oktober, vilket innebär en minskning med 70,3 procent. Men Eric Geers, informationschef på Saab Automobile, hoppas att trenden är på väg att vända. Ett skäl är att försäljningen av Saab till Koenigsegg snart kan vara klar.

– Det bör vända snart, vi håller på och lanserar nya bilar nu. Och vi ser att affären kommer närmare och närmare en avslutning, säger Geers.

– Det här bygger mycket på förtroende. Men vi ser att trafiken ökar hos våra återförsäljare och att intresset kommer tillbaka.

Lastbilarna går fortfarande nedåt

Lastbilsregistreringarna har däremot inte hämtat sig. Nyregistreringarna av tunga lastbilar över 16 ton minskade med hela 24 procent i oktober. Det innebär att raset förvärras, under årets tio första månader har registreringarna fallit med 18,4 procent. Miljöbilsregistreringarna minskade i oktober med 11,4 procent. Andelen miljöbilar har nu sjunkit till 35,9 procent jämfört med 39,6 procent i oktober förra året.

FAKTA

Volvo V70 populärast

Tätplatsen bland personbilarna har Volvo V 70 II med 16 675 registreringar hittills i år, jämfört med 18 535 under motsvarande period i fjol. Tvåa är Volvo V 50 med 9 065 (9 923) och trea VW Golf med 7 139 (9 729).

Försäljningen av lastbilar fortsatte att minska kraftigt i oktober. Totalt 2 698 lastbilar nyregistrerades, en minskning med 29,5 procent. Försäljningen av tunga lastbilar, över 16 ton, föll med 24 procent till 364. (TT)

TT