De här är ”bara ett måste” i bilen

Tio viktigaste biltillbehören

MOTOR

Navigator och sollucka och automatlåda och dragkrok och...och...

Det mycket man vill ha i bilen. Och vissa grejer ”är bara ett måste” – men vilka?

Amerikanska bilhandlarkedjan Car Max listar den mest populära extrautrustningen på bilmarknaden i USA. Och motiverar placeringarna.

1. Lädersäten

Varför: Även i bilarnas begynnelse stod läderklädda säten högt på kundernas lista över åtråvärt lull-lull. Men det är knappast en bra värdemätare på hur lyxig bilen är, det finns allt från mjukt conollyläder till plastig vinyl i branschen. Trots det känns en bil nästan alltid lite lyxigare med läderklädsel.

2. Navigator

Att köra bil är svårt och att veta vart man är på väg är och samtidigt använda en karta är ännu svårare. Med navigator kan man skippa tidskrävande planering som man gjorde förr i tiden, före internet.

Eller?

Att knappa in destinationen rätt kan ta 20 minuter och när man väl kör kastar man sig fyra filer höger för att hinna svänga av på avfarten på röstkommando.

3. Sollucka

Lite oväntat hamnar det här på tredje plats. Vår redaktör, Jonas Bladh, brukar kontrollera om bilen har sollucka – då vill han INTE ha den.

Men i USA är det poppis, som Jalopnik skriver ”alla älskar att låta solen skina in i kupén och eftersom vi spenderar nästan all vår tid inomhus är soltak absolut nödvändigt för att få kroppen att producera D-vitamin.”

4. Tredje sätesrad

Här placerar man med fördel alla vänner som man inte visste att man hade eller som man vill bli av med. De som pratar jättehögt i telefon eller för långa konversationer du inte orkar lyssna på.

Om de sitter på tredje sätesraden hör man dem inte på förarplats och dessutom är det så trångt att de aldrig vill åka med dig igen.

5. DVD-underhållning

Har du barn? Är de jobbiga i bilen? Då är ett par skärmar i baksätet guld värt. Slipp jobbiga frågor som ”när är vi framme” och slappna av med egen underhållning i framsätet när barnen stirrar sig rödögda på tecknat i baksätet.

6. Automatlåda

Det här trodde vi skulle vara högre prioriterat bland amerikanska kunder. Jalopnik menar att folk vill ha automatlåda för att kunna styra med knäna och på så sätt få båda händerna fria till viktigare saker än att hålla i ratten. Man måste kunna sminka sig, läsa morgontidningen, chatta med mobilen i ena handen och dricka kaffe med den andra.

7. Dragkrok

Dragkrokar är som cyklar. Vissa använder den varje dag, andra har en för friluftsliv men de flesta vill ha en bara för att. ”Man vet aldrig när man behöver en dragkrok” verkar de flesta resonera.

8. Sätesvärme

Det som är standard i Sverige är inte alltid lika nödvändigt på andra marknader även om man får förmoda att man fryser om häcken även på många platser i USA. I Michigan till exempel. Där räddar sätesvärme livet på de bilburna i februari som är på väg till närmaste Taco Bell drive.

9. Fyrhjulsdrift

Det är absolut nödvändigt att ha fyrhjulsdrift när man kör över kullarna från sin lilla förort ner till jobbet i den stora staden. Eller när man måste parkera på gräset utanför stormarknaden då den vanliga asfaltsbelagda ytan är upptagen, tänk om det börjar regna, ingen hade klarat sig utan fyrhjulsdrift då.

(Man anar en viss ironi från Jalopniks redaktion här).

10. Farthållare

Frasen ”set it and forget it” gjode Ron Popeil till en rik man. Vi gillar inte att ödsla energi på sådant som kräver konstant fokus, det är tråkigt. Därför uppfanns farthållaren. En uppfinning som i början var oerhört avancerad men som idag bara består av ett styrsystem som kontrollerar det elektroniska gasspjället. Avståndshållande farthållare är inte standard ännu, men på god väg att bli skriver Jalopnik.

ARTIKELN HANDLAR OM