Ljusning för Saab i Trollhättan

Återanställningar ska lindra bilbrist

Foto: Ap, Tomas Johansson
MOTOR

För att inte anstränga ekonomin mer än nödvändigt har Saabfabriken gått på sparlåga och byggt bara 100 bilar per dag.

Efter nyår fördubblar man produktionen skriver lokaltidningen ttela.se.

Saab Automobile fortsätter att återanställa personal. Den här gången handlar det om 90 personer som ska vara i gång redan nästa vecka: 80 i produktionen och 10 tjänstemän.

– Vi kommer att höja takten från vecka 1, och då gå från 13 bilar per timma till 28 bilar per timma, säger Paul Åkerlund, IF Metallklubbens ordförande till ttela.se.

Kunder får vänta

Den låga tillverkningstakten under 2009 har skapat väntetider för kunderna och bilbrist hos handlarna. För att klara ökningen av produktionstakten planerar Saab att återanställa personal som tidigare sagts upp.

Paul Åkerlund flaggar dock för att det kan krävas mer personal inom en snar framtid även om också nästa år blir ett år i lågkonjunkturens tecken.

Enligt IF Metalls hemsida blev den senaste återanställningen offentlig på tisdagen. Sammanlagt har nu runt 155 personer av de cirka 700 som blev uppsagda i våras fått tillbaka jobbet.

Fasta tjänster

IF Metalls ordförande på Saab i Trollhättan, Paul Åkerlund, säger till Sveriges Radio Väst att de flesta av återanställningarna är fasta tjänster.

Orsaken till personalökningen är att det krävs utbildning inför tillverkningen av Saab Cabriolet som flyttas hem till Trollhättan från Österrike. Takten i fabriken ska också höjas för att möta efterfrågan och minska väntetiderna på nya bilar.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM