Nu har Toyota Prius blivit en sexsymbol

MOTOR

I USA finns det något som kallas gated communitys. Lyxiga villaområden med egna vakter. Som Disneyworld och bostadsrättsförening i ett. Ni som har sett tv-serien ”Weeds” vet vad jag menar. I tv-förorten Agrestic är alla gräsmattor perfekta, alla boende och deras leenden är vita. Alla är välutbildade och välmående. Inkräktare (eller besökare om du så vill) göre sig icke besvär.

Så vad är då mest rätt att parkera på

garageuppfarten? Vilken bil har mest status framför huset? En stadsjeep? Nej, alldeles för vulgärt. En kombi? Nej, alldeles för simpelt. Bilen måste utstråla ”hej, jag har gott om pengar men jag är en så pass upplyst person att jag väljer att lägga pengarna på en bil som inte är som din bil för den här bilen räddar planeten”.

Ja, jag pratar om Toyota Prius (eller i sällsynta fall Lexus RX450h om ägaren ändå vill glänsa lite extra.) Världens mest artificiella körupplevelse och mest politiskt korrekta bil. Att köpa en Prius är ungefär lika äkta engagemang som när välbärgade amerikaner donerar stora summor till välgörande ändamål för att få avdrag i deklarationen. För vad är det man vill förbättra – världen eller sitt eget samvete?

Anledningen till den här krönikan är testet av Prius i det här numret. Under testet hamnade vi i en Stockholmsförort som var en exakt kopia av Agrestic. Bakom de välputsade fasaderna anades en stor ängslan. ”Vad är det för några typer som kommer och kör på vår gata?” Men när folk såg att vi körde Prius slappnade de av. De tittade och nickade gillande. Oron byttes mot attraktion. Deras blickar följde bilen.

Det blev så uppenbart. Vi hade hittat Sveriges hittills enda område där det går att ragga i en Prius!

Miljösamvete har blivit sexigt.

En sån tur att Prius baksäte är så himla rymligt...

FAKTA

Benjamins topp tre

Prius som syns i tv och på vita duken:

1 FLICKAN SOM LEKTE MED ELDEN.

Mikael Blomqvist korsar Sverige på en vit häst... förlåt, i en Prius för att rädda Lisbeth Salander.

2 KICKING AND SCREAMING.

Will Ferrell spelar mesig förortspappa som säljer vitaminer, inte dricker kaffe – och kör en Prius.

3 SOUTH PARK.

Kyles pappa skaffar en Prius och delar ut låtsas-böter till stadsjeeparna vid stormarknaden. (Säsong 10 avsnitt 2.)