Rolls Royce blir miljöbil

Satsar på eldrift

MOTOR

En eldriven Rolls Royce Phantom kan vara verklighet inom ett år, rapporterar en företagskälla till brittiska Autocar.

Dessutom har ägaren BMW planer på eldrivna eller superlyxiga versioner av Hundkojan Mini Cooper. Till och med skräddarsydda kojor kan komma i produktion.

Foto: Rolls Royce, Jupiter

Rolls Roycechefen Tom Purvis har nyligen uttryckt en önskan om att bygga en eldriven Rolls för att föregå problemet med ett framtida förbud mot enorma bilar med stora motorer (läs dagens Rolls Royceutbud).

Internt är man mycket exalterade över eldrift då det skulle passa märket som hand i handske, man har alltid strävat efter låg bullernivå, en diskret kraftkälla men som ändå kan ge fina prestanda vid behov. Elmotorn med sitt maximala vrid från noll ger precis detta. Just nu arbetar ingenjörerna på Rolls Royce på högvarv för att finna lösningen på eldrivningen, men ännu har de ingen prototyp att testköra.

Bara några få

En eldriven Phantom kommer att byggas i mycket liten skala och bli extremt dyr. Men för att få fart på själva elbilsproduktionen planerar ägaren BMW en eldriven Mini á la Rolls Royce skriver Autocars Chas Hallett. Förutom eldrivna Mini-Rollsar planerar företaget även vanliga bensindrivna versioner av dagens Mini men med extrem lyx och framförallt stora möjligheter att själv utforma bilen enligt önskemål.

Skräddarsydda

På ursprungskojans tid var det populärt bland rika kunder med specialbeställningar. Bland annat beställde Peter Sellers en extra lyxig hundkoja och så gjorde även medlemmarna i Beatles. Det är denna tid som Rolls nu inspirerats av och redan nästa år begår Mini-Rollsversionerna debut.