Brist på begagnade bilar ger stigande priser. Men du kan fortfarande fynda.

1 av 3
MOTOR

Begmarknaden har svängt igen.

Nu gapar bilhallarna tomma, handlarna skriker efter nyare begbilar och priserna har ökat med upp till nio procent.

Men det går fortfarande att fynda. Martin Ström har plockat ut 15 starka köp i olika prisklasser.

 Förra hösten var det prutfest för kunderna som kunde välja och vraka. Priserna sjönk och vissa märken och modeller tog extra stryk.

En av dessa var Saab 9–5, men nu har det vänt.

– Många av de märken och modeller som drabbades extra hårt av prisraset i slutet av 2008 har hämtat igen mest av pristappet i år, säger Mathias Björkman, vd på värderingssajten bilpriser.se.

Enligt bilpriser.se har Saab 9–5 (05–09) ökat med 7–9 procent, BMW 5–serie (03–07) med 6–8 procent och Audi A6 (04–08) och Volvo S60 (01–09) med 4–6 procent. Även Peugeot 407 och Toyota Avensis är vinnare.

”Rejäl skjuts uppåt”

– Det tredje kvartalet har vi sett att prisnivåerna, särskilt på nyare begagnat, har fått sig en rejäl skjuts uppåt. Vår bedömning är att prisökningen fortsätter, men att vi ser en stabilisering i slutet av året.

Prisökningen har lett till att skillnaden mellan nyare begagnade bilar och helt nya i vissa fall är väldigt liten, något som borde stimulera nybilsförsäljningen.

Om vi vänder blicken söderut ser vi en rakt motsatt begmarknad.

I Tyskland faller begpriserna beroende på de kraftiga skrotningsrabatterna som fått de som normalt köper beg att välja nytt istället. Bilhallarna är fyllda med objekt och främst gör man fynd på lyxbilar och suvar, precis som i Sverige förra hösten.

Dieseln ökar

Nybilsköparna efterfrågar i allt högre utsträckning dieselbilar. Förra året var 36,6 procent av de nya bilarna dieslar och hittills i år ligger siffran på 39,1 procent.

– Det ökade intresset för diesel slår igenom på begsidan där kunderna är beredda att betala allt mer för nyare dieselbilar. Intresset för begagnade etanolbilar är betydligt svalare, avslutar Mathias Björkman.

Bli medlem i Plus och få hjälp att hitta fynden på begagnatmarknaden.

Martin Ström