Sista chansen sätta på vinterdäcken

Regn, snö och sedan minusgrader under veckan

Foto: LASSE ALLARD
MOTOR

Passa på att byta däck på bilen i helgen.

På tisdag den 1 december är det vinter enligt Transportstyrelsens almanacka.

Väderprognoserna lovar dessutom minusgrader över större delen av landet från mitten av veckan.

Det betyder att bilen ska ha vintersulor.

Foto: LASSE ALLARD
Robert Collin vid testbanan.

Sista helgen före 1 december är det bråda tider för både gör-det-självare och däckföretagen när sommardäcken måste av och vinterdäcken ska på.

Och det är hög tid.

Ett område med regn och snö drar i början av veckan norrut. Största nederbördsmängderna faller över södra och västra delarna av landet.

Sedan blir det långsamt kallare. Minusgrader ända ner mot Skåne från och med onsdag och fram till nästa helg.

Minst 3 mm

Sedan tidigare gäller att om vinterväglag råder får personbilar och lätta lastbilar samt husbilar på högst 3,5 ton ha vinterdäck med minst 3 mm mönsterdjup från den 1 oktober. För lastbilar, bussar och husbilar över 3,5 ton gäller minst 5 mm mönsterdjup på samtliga hjul.

Från den 1 december måste bilarna däremot ha vinterdäck.

Kolla märkning

Med vinterväglag menas om det finns snö, snömodd, is, eller frost på någon del av vägbanan. Och med vinterdäck menas dubbade eller odubbade däck anpassade för vinterkörning. Däremot får man inte ha dubbade och odubbade däck samtidigt på bilen. Däcken ska vara märkta märkta M+S, M-S, M.S., M&S, MS eller Mud and Snow.

Undantag

Trots kravet på vinterdäck finns det undantag då vinterdäckslagen inte gäller. Från 1 december gäller undantagen om fordonet provkörs eller bogseras i samband med reparation, om det är på väg till och från bilprovningen, om fordonet är 30 år eller äldre, om bilen är försedd med grön registreringsskylt (sk saluvagnslicens) och ska köras kortaste väg från en uppställningsplats eller lokal till en annan, eller om fordonets däck enligt trafikregistret har lägre fälgdiameter än 10 tum

Ny lag från 1 december

Nytt från 1 december i år är att lagen om vinterdäck gäller också utländska bilar på besök i Sverige. Alltså måste även de ha 3 mm mönsterdjup för att vara godkända i en kontroll.

Nytt för denna vintersäsong är också att dubbdäcksförbudet träder i kraft redan 16 april 2010, vilket gör dubbdäcksperioden två veckor kortare än tidigare år.