150 elbilar byggs i nytt projekt

Testfordon utvärderas i stadsbilsplan

I bland annat västsvenska Nödinge norr om Göteborg byggs nu batteridrivna bilar med en räckvidd om tio mil. Bilden togs när fabriken inledde sin produktion med att att modifiera Fiat 500 till en elbil.
MOTOR

Omkring 150 testbilar ska byggas inom två elbilsatsningar som får sammanlagt 237 miljoner kronor i stöd av Energimyndigheten.

Näringsminister Maud Olofsson (C) presenterade de två projekten under sitt besök i Trollhättan i tisdags. Nu har Energimyndigheten fattat de formella besluten om statligt stöd.

Volvo Personvagnar får 150 miljoner kronor för att utveckla en eldriven bilmodell för stadstrafik. Bilen måste uppfylla de krav som gäller om säkerhet i personbilar, den ska ha goda köregenskaper, och den måste gå att lita på när det gäller förväntad körsträcka. 50 bilar ska byggas för demonstration ute i trafiken, skriver Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt Maud Olofsson är hela budgeten för det Volvoledda projektet omkring 300 miljoner kronor.

Innovatum i Trollhättan får nästan 87 miljoner kronor som bidrag till en fortsättning på elbilsprojektet Ze Saab 9-3. Här prioriteras säkerhet och utveckling av batterier. Målet är att snabbt ta fram en testflotta på drygt 100 elfordon. I projektet deltar bland andra batteritillverkaren Boston Power och företaget Electroengine i Uppsala.

Pengarna till Innovatum villkoras av Energimyndigheten med att man får de 60 miljoner kronor i extra tillskott som regeringen lovade i tisdags.

TT