Värdens snabbaste SUV

Presterade 322 km/t på Nardo-banan

MOTOR

Grabbarna på tyska trimfirman ville ha en suv med klös.

Med en Merca-suv som grund och en V12-motor som krydda tog de fram ett monster till stadsjeep: Brabus GLK V 12.

Och vips hade man världens snabbaste jeep.

Med sina 322.3 km/t satte bilen nytt världsrekord på italienska Nardo-banan och blev därmed väldens snabbaste gatulegala suv.

Den tolvcylindriga motorn med 740 hästkrafter ska premiärvisas på bilsalongen i Dubai. Där finns säkert en kundkrets som kan göra den här bilen till en lönsam racerkamel.

V12 med 700 hästar

Brabus-byggarna lyckades lirka in V12-motorn med dubbelturbo från Mercedes 600-serien med skohorn i det trånga motorrummet. Motorn modifierades totalt. Bland annat ökades cylindervolymen från 5,5 liter till 6,3. Dessutom har man utvecklat ett större dubbelturbosystem med effektivare intercooler. Den stora bilen accelererar från 0 till 100 på 4,2 sekunder och toppar på 322,3 kilometer i timmen. 0 till 200 går på 12,8 sekunder.

Feta bromsar

Bilen har också fått utvändiga förbättringar. Karossen har breddats något och trimmats i vindtunnel för bästa aerodynamik. Bromsarna är Brabus högeffektiva 12-kolvsok i aluminium med luftade skivor på 380 mm fram och fyrkolvsok på bakhjulen som nyper i 360 mm-skivorna.

Interiören andas samma exklusivitet som utsidan. LED-lampor lyser upp sparkldorna vid dörrarna och säterna är i finaste Alcantyra-skinn. Instrumentpanelen kan fås i kolfiber eller trä. För baksätespassagerarna finns sjutumsskärmar kopplade till DVD-spelare.

Pris: 4 miljoner

Ska man färdas med klass i öknen är Brabus GLK V12 ett lyxigt val. Men den kostar från 397000 Euro eller närmare 4 miljoner kronor. Är Brabusen för dyr finns alltid Audis monster Q7 V12 TDI som ett mindre dyrt men ändå kraft fullt alternativ. Fullt utrustad kan den köpas för