Här är Volvos nya bil

Mellankombin V60 smygfotograferad

MOTOR

Bilderna från Lappland avslöjar Volvos nya modell V60.

Bilen vintertestas nattetid på avlysta vägar – men spionfotografen lurade i snödrivan.

Den får nya snåla bensinmotorer och unik säkerhetsutrustning som bromsar automatiskt för fotgängare.

V60 är en helt ny modell från Volvo. Mindre än V70, men större än V50.

Bilen är kamouflerad – men ­Aftonbladets bilder avslöjar att formerna lutar åt ”livsstilsbilen” V50 mer än åt laståsnan V70.

Baken är kraftigt lutad som i V50 vilket stjäl utrymme, men tycks sälja bilar. Titta på de tyska finbilarna Audi och BMW – trånga bagage – men storsäljare.

Och nu när allt fler väljer lite mindre bilar lär V60 snabbt ersätta V70 som Sveriges mest sålda bil.

Kombin visas om ett år

Fyrdörrarsmodellen S60 ska premiärvisas på bilsalongen i ­Genève i vår, kombin kommer i höst nästa år, men Aftonbladet har redan stiftat bekantskap med modellen. Vi har provkört koncept­bilen och åkt med i en ­tidig prototyp.

Revolutionerande teknik

Invändigt är det mycket XC60 i känsla, materialval och design. Men under huven är mycket nytt. Mest revolutionerande är det ­system som Volvos tekniker utvecklat själva och som känner igen fotgängare och bromsar ­bilen automatiskt om föraren inte trampar på bromsen själv.

Motorerna blir bland annat en helt ny snål bensinare på 170 hk, men 20 procent snålare än i dag. De supersnåla dieselmotorerna hänger också med.

Maskerad med plast

Testbilarna i Lappland är täckta med plast och tejp för att dölja formerna men den typiska Volvodesignen syns tydligt. Bakljus som XC60, front som just omgjorda C30 och de kraftiga skuldrorna som alla Volvomodeller.