Bussresa i Alperna

Peugeot 5008 2,0 HDI kränger tryggt och utan protester på franska krokvägar

MOTOR

Jag greppar tag i handtaget ovanför dörren medan min tidningskollega från DN, Jacques Wallner leker rallymogul på de extremt krokiga alpvägarna utanför Annecy. Frankrike bjuder på ett strålande höstväder, höga berg och en färgprakt som får oss att baxna. Men det som imponerar mest för stunden är bilens vägegenskaper.

Modell 5008 är Peugeots första bidrag i den kompakta familjebussklassen och med denna bil har man verkligen fokuserat på en trevlig körupplevelse.

Körställningen är så personbilslik som det går att få i biltypen och även om karossen kränger när vi pressar bilen på det kurvrika vägnätet så är väguppträdandet mycket gott. Jag håller som sagt i mig, men det känns hela tiden tryggt.

Skönare spår

Bakom ratten njuter jag av en särdeles trevlig dieselmotor som enligt Peugeot är ny. Hur mycket som är helt nytt är egentligen

inte viktigt, vi fokuserar i stället på hur väl maskinen gör sitt jobb. Inga protester, lågt ljud och mycket vrid från botten – utan otrevlig

ketchupeffekt när det variabla turboaggregatet börjar ladda.

Den sexväxlade lådan fungerar också mycket smidigt (tack för det BMW). Peugeot har avrundat det hela med en trevlig styrkänsla som gör det lätt att placera bilen rätt på vägen.

Peugeot har definitivt slagit in på ett trevligare designspår, man lämnar nu det stora hajgapet till förmån för mer sober linjeföring. Man började med 3008 och fortsätter nu med 5008 och nästa år kommer mellanklassbilen 408 i samma stil.