”Nej, hjälpen hade inte gått till GM”

Robert Collin svarar läsare som kommenterat hans krönika

MOTOR

Det är lördag eftermiddag. Här i Stockholmsområdet är det lätt snöfall, fyra grader kallt och riktig julstämning.

Men ändå inte. Verkligheten håller sakta på att sjunka in. GM vill lägga ner Saab. Den här julen blir vit, men ändå ingen riktig jul.

Jag har fått långt över 300 kommentarer på min krönika i dagens tidning, och ett par hundra mejl. Många läsare sörjer Saab, många är upprörda över GMs misskötsel av Saab och av regeringens nonchalans. Men många skriver att jag har helt fel. Att regeringen gjort allt rätt som låter Saab gå i graven.

Men jag måste kommentera några av de vanligaste påståendena:

”Tur att inte regeringen gav Saab nödhjälpslån, de hade försvunnit ner i GM:s stora svarta hål.”

Fel. GM har fått låna runt motsvarande 140 miljarder kronor av kongressen i USA för att rädda den amerikanska verksamheten och några tiotal miljarder av Angela Merkel för att stötta Opel under krisen.

Och nu har GM sagt att alla pengar ska betalas tillbaka senast i juni. Pengarna gjorde nytta när krisen var som värst, precis som de skulle ha gjort i Sverige.

”Tur att regeringen inte stödjer Saab, som ju gått med förlust år efter år.”

Jag håller inte med. Visst har Saab gått dåligt, men Volvo har gått bra, och många av underleverantörerna. Alla fick problem, många sökte lån hos Maud Olofsson, som hade satt av 28 miljarder för nödhjälpslån. INGEN fick en enda krona.

”Du har alltid skrivit ner Saab. Nu har du ingen trovärdighet.”

Jag som brukar bli beskylld för motsatsen, nämligen att jag är alldeles för positiv till Saab (och Volvo). Men ni kanske blandar ihop vad jag tycker om Saabs bilar med vad jag ansåg om Koenigsegg och Spyker, och kanske med att jag från allra första början var kritisk till att GM satte Saab-logga på en Subaru och på en Chevrolet.

”Saab är en så liten tillverkare. Hur kan du ens tro att nerläggningen av Saab skulle kunna påverka de svenska underleverantörernas framtid?”

De första varslen om permitteringar kommer redan på måndag. Lavinen är igång och nästa vecka vill jag varken vara Maud Olofsson, Sven Otto Littorin eller Fredrik Reinfeldt.